Sviatky jari – pred, počas i po Veľkej noci – si vyžadujú nielen typické lahôdky, ale aj program a zážitok pre celú rodinu. (Tobôž minulé dva roky, keď sa v mnohých rodinách už rozvinula ponorková choroba stereotypu. A zároveň sme potrebovali zaujímavo prežiť čas, po iné roky vyplnený veľkonočnou šibačkou či polievačkou u príbuzných a priateľov...
Aj preto sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali Editku Kozelnickú, ktorej rukopis poznajú najmä v regióne Dudiniec. Zapáčil sa nám jej jednoduchý recept, pri ktorom môžu asistovať aj tí najmenší. Odmenou budú totiž nielen chutné a originálne, ale aj mimoriadne pôsobivé, pestré veľkonočné hniezda.
„Veľkú noc považujem za NAJ-sviatok sladkej kuchyne. Môžeme sa do vôle hrať s farbami, motívmi, chuťami. Načrieť do starej literatúry, ale aj za inšpiráciami z iných kútov sveta...,“ vraví a zároveň vykladá na pracovnú plochu zopár surovín. Pritom vysvetľuje, že hniezda sú sladkosťou nielen s pekným výsledkom, ale aj s príťažlivou prípravou. Program pre deti par excellance.
Samotný čas prípravy hniezd neprekročí totiž hodinku; pri pomalšom detskom postupe a zábavkách nech sú to hoci aj dve hodinky... Príprava sa začína rozpustením 50 g masla a 150 g marshmallows vo vodnom kúpeli. Potom Editka prisype 180 g burizónov, premieša a nechá vychladnúť. Pomocou silikónových formičiek vyformuje hmotu do tvaru hniezd. Do štyroh lyžíc kokosovej múky pridá sedem kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva a riadne premieša. Z farebného marcipánu vytvaruje malé vajíčka. „Do hniezda prisypeme zelenkastú kokosovú múčku a dovnútra vložíme marcipánové vajíčka.“ A keby ste nič také po ruke nemali, stačí použiť drobné čokoládové vajíčka, čo ste schovali ako „vyšibanô“…
A bolo vymaľované aj vyhviezdené. Kto mohol, ochutnal cez balkón, kto nemohol, obdivoval fotky v e-mailloch. Malé deti od nadšenia ochkali, nuž a dospelí... tí museli okamžite začať zháňať farebný marcipán...
Soňa Hudecová ©
návštevy: 18965