rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: veľkonočné hniezda od Editky Kozelnickej

Sviatky jari – pred, počas i po Veľkej noci – si vyžadujú nielen typické lahôdky, ale aj program a zážitok pre celú rodinu. (Tobôž minulé dva roky, keď sa v mnohých rodinách už rozvinula ponorková choroba stereotypu. A zároveň sme potrebovali zaujímavo prežiť čas, po iné roky vyplnený e_kozenická - vn hniezdaveľkonočnou šibačkou či polievačkou u príbuzných a priateľov...

Aj preto sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali Editku Kozelnickú, ktorej rukopis poznajú najmä v regióne Dudiniec. Zapáčil sa nám jej jednoduchý recept, pri ktorom môžu asistovať aj tí najmenší. Odmenou budú totiž nielen chutné a originálne, ale aj mimoriadne pôsobivé, pestré veľkonočné hniezda.

„Veľkú noc považujem za NAJ-sviatok sladkej kuchyne. Môžeme sa do vôle hrať s farbami, motívmi, chuťami. Načrieť do starej literatúry, ale aj za inšpiráciami z iných kútov sveta...,“ vraví a zároveň vykladá na pracovnú plochu zopár surovín. Pritom vysvetľuje, že hniezda sú sladkosťou nielen s pekným výsledkom, ale aj s príťažlivou prípravou. Program pre deti par excellance.

Samotný čas prípravy hniezd neprekročí totiž hodinku; pri pomalšom detskom postupe a zábavkách nech sú to hoci aj dve hodinky... Príprava sa začína rozpustením 50 g masla a 150 g marshmallows vo vodnom kúpeli. Potom Editka prisype 180 g burizónov, premieša a necháe_kozenická vychladnúť. Pomocou silikónových formičiek vyformuje hmotu do tvaru hniezd. Do štyroh lyžíc kokosovej múky pridá sedem kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva a riadne premieša. Z farebného marcipánu vytvaruje malé vajíčka. „Do hniezda prisypeme zelenkastú kokosovú múčku a dovnútra vložíme marcipánové vajíčka.“ A keby ste nič také po ruke nemali, stačí použiť drobné čokoládové vajíčka, čo ste schovali ako „vyšibanô“…

A bolo vymaľované aj vyhviezdené. Kto mohol, ochutnal cez  balkón, kto nemohol, obdivoval fotky v e-mailloch. Malé deti  od nadšenia ochkali, nuž a dospelí... tí museli okamžite začať zháňať farebný marcipán...

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 18965

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ovocie pre Mr. Beana

V pohári krásny voňavý nápoj... len ústa priložiť k jeho okraju. V nápoji priezračný chladivý ľad, ovocie exotika pxb copylen vziať ozdobnú paličku a dobre ho v nápoji zamiešať. Na boku naaranžované ovocie, len ho zhltnúť ako malinu... Ale čo na to vraví bontón? Barmani si na nás vymysleli krásne dekorácie a nedali nám k nim návod na použitie. Vždy som si 

4. 9. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Viac nám chutí obrátený jablkový koláč alebo jeho príbeh?

tarte tatin pxbJedlo s príbehom. Odborníci z marketingu gastronómie či hotelierstva vedia, že omnoho lepšie sa predáva jedlo, potravina, nápoj, služba... ktoré majú svoj príbeh. Vychutnávanie totiž dostane ďalší rozmer. Hosť túži mať izbu, v ktorej spala kráľovná Sissi (alebo by si to bola

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok