Sviatky jari – pred, počas i po Veľkej noci – si vyžadujú nielen typické lahôdky, ale aj program a zážitok pre celú rodinu. (Tobôž minulé dva roky, keď sa v mnohých rodinách už rozvinula ponorková choroba stereotypu. A zároveň sme potrebovali zaujímavo prežiť čas, po iné roky vyplnený  veľkonočnou šibačkou či polievačkou u príbuzných a priateľov...
veľkonočnou šibačkou či polievačkou u príbuzných a priateľov...
  
Aj preto sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali Editku Kozelnickú, ktorej rukopis poznajú najmä v regióne Dudiniec. Zapáčil sa nám jej jednoduchý recept, pri ktorom môžu asistovať aj tí najmenší. Odmenou budú totiž nielen chutné a originálne, ale aj mimoriadne pôsobivé, pestré veľkonočné hniezda.
  
„Veľkú noc považujem za NAJ-sviatok sladkej kuchyne. Môžeme sa do vôle hrať s farbami, motívmi, chuťami. Načrieť do starej literatúry, ale aj za inšpiráciami z iných kútov sveta...,“ vraví a zároveň vykladá na pracovnú plochu zopár surovín. Pritom vysvetľuje, že hniezda sú sladkosťou nielen s pekným výsledkom, ale aj s príťažlivou prípravou. Program pre deti par excellance.
  
Samotný čas prípravy hniezd neprekročí totiž hodinku; pri pomalšom detskom postupe a zábavkách nech sú to hoci aj dve hodinky... Príprava sa začína rozpustením 50 g masla a 150 g marshmallows vo vodnom kúpeli. Potom Editka prisype 180 g burizónov, premieša a nechá vychladnúť. Pomocou silikónových formičiek vyformuje hmotu do tvaru hniezd. Do štyroh lyžíc kokosovej múky pridá sedem kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva a riadne premieša. Z farebného marcipánu vytvaruje malé vajíčka. „Do hniezda prisypeme zelenkastú kokosovú múčku a dovnútra vložíme marcipánové vajíčka.“ A keby ste nič také po ruke nemali, stačí použiť drobné čokoládové vajíčka, čo ste schovali ako „vyšibanô“…
 vychladnúť. Pomocou silikónových formičiek vyformuje hmotu do tvaru hniezd. Do štyroh lyžíc kokosovej múky pridá sedem kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva a riadne premieša. Z farebného marcipánu vytvaruje malé vajíčka. „Do hniezda prisypeme zelenkastú kokosovú múčku a dovnútra vložíme marcipánové vajíčka.“ A keby ste nič také po ruke nemali, stačí použiť drobné čokoládové vajíčka, čo ste schovali ako „vyšibanô“…
  
A bolo vymaľované aj vyhviezdené. Kto mohol, ochutnal cez  balkón, kto nemohol, obdivoval fotky v e-mailloch. Malé deti  od nadšenia ochkali, nuž a dospelí... tí museli okamžite začať zháňať farebný marcipán...
  
  
Soňa Hudecová ©
 
návštevy: 18965