Aj keď sa šišky, pampúchy, koblihy, krapne, fánky, triesky, dolky, božie milosti a kreple považujú za fašiangové koláčiky, na Slovensku sú obľúbené po celý rok. Vo svete by vám ich  ponúkli, napríklad, aj ako
ponúkli, napríklad, aj ako
  
maďarské fánk  
  
rakúske krapfen,
  
poľské paczki, racušky, 
  
ukrajinský mlinec,
  
americké dougnuts,
  
francúzske bugnes (na obr.) a pet-de-nonne – prd mníšky 
 
  
talianske sgonfiotto,
  
luxemburské beignets,
  
juhoslovenský uštipak,
  
španielske pelota, 
  
anglické fritters,
  
holandské hrozienkové oliebol (na obr.),
  
čínske ča-jang-wej v tvare ovčích chvostíkov,  
  
indické panijaram s banánom,
  
estónske korenené piparkook,
  
africké yo-yo s pomarančovou šťavou,
  
 palestínske vyprážané awamát,
palestínske vyprážané awamát,
  
české koblihy, ale aj vanilkovo-citrónové drchanice 
  
Ako na to? Hoci aj takto:
Z 50 g masla a 80 g hladkej múky si pripravíme bledú zápražku a ešte na plameni k nej opatrne primiešame 0,2 l mlieka, 3 lyžice kondenzovaného mlieka a štipku soli. Miešame, kým masa  neodchádza od stien panvice. Už do odstaveného cesta vmixujeme 2 vajcia a 2 žĺtka. Cesto naplníme do zdobiaceho vrecúška (s hladkým alebo s hviezdičkovým hrotom) a na papier na pečenie vytláčame rovnaké tvary – okrúhle či podlhovasté. Spolu s papierom ich hádžeme do rozohriateho tuku.
neodchádza od stien panvice. Už do odstaveného cesta vmixujeme 2 vajcia a 2 žĺtka. Cesto naplníme do zdobiaceho vrecúška (s hladkým alebo s hviezdičkovým hrotom) a na papier na pečenie vytláčame rovnaké tvary – okrúhle či podlhovasté. Spolu s papierom ich hádžeme do rozohriateho tuku.
  
Po dvoch minútach oddelený papier vyhodíme a šišky vložíme do sitka, aby prebytočný tuk odtiekol. Servírujeme s roztopenou čokoládou, lekvárom, ovocnou omáčkou - coulis, šľahačkou alebo inými chutnými doplnkami, prílohami...
  
  
Soňa Hudecová ©
  
Foto: ivabalk, viki-mak
 
návštevy: 14 722