Aj keď sa šišky, pampúchy, koblihy, krapne, fánky, triesky, dolky, božie milosti a kreple považujú za fašiangové koláčiky, na Slovensku sú obľúbené po celý rok. Vo svete by vám ich
ponúkli, napríklad, aj ako
maďarské fánk
rakúske krapfen,
poľské paczki, racušky,
ukrajinský mlinec,
americké dougnuts,
francúzske bugnes (na obr.) a pet-de-nonne – prd mníšky
talianske sgonfiotto,
luxemburské beignets,
juhoslovenský uštipak,
španielske pelota,
anglické fritters,
holandské hrozienkové oliebol (na obr.),
čínske ča-jang-wej v tvare ovčích chvostíkov,
indické panijaram s banánom,
estónske korenené piparkook,
africké yo-yo s pomarančovou šťavou,
palestínske vyprážané awamát,
české koblihy, ale aj vanilkovo-citrónové drchanice
Ako na to? Hoci aj takto:
Z 50 g masla a 80 g hladkej múky si pripravíme bledú zápražku a ešte na plameni k nej opatrne primiešame 0,2 l mlieka, 3 lyžice kondenzovaného mlieka a štipku soli. Miešame, kým masa
neodchádza od stien panvice. Už do odstaveného cesta vmixujeme 2 vajcia a 2 žĺtka. Cesto naplníme do zdobiaceho vrecúška (s hladkým alebo s hviezdičkovým hrotom) a na papier na pečenie vytláčame rovnaké tvary – okrúhle či podlhovasté. Spolu s papierom ich hádžeme do rozohriateho tuku.
Po dvoch minútach oddelený papier vyhodíme a šišky vložíme do sitka, aby prebytočný tuk odtiekol. Servírujeme s roztopenou čokoládou, lekvárom, ovocnou omáčkou - coulis, šľahačkou alebo inými chutnými doplnkami, prílohami...
Soňa Hudecová ©
Foto: ivabalk, viki-mak
návštevy: 14 722