rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jaffa cakes preslávila tradícia i daňový spor

Kto by to povedal, že „moderné“ Jaffa cakes – Jafské koláče o šesť rokov oslávia storočnicu? A že pochádzajú z krajiny, ktorá patrí skôr medzi gastronomických outsiderov? Rovnako ako by nikto nepredpokladal, že nenápadné sušienky sa v roku 1991 stanú (a stali) objektom sporu medzi daňovou správou a výrobcom. Teda pardón, vlastne nie sušienky... pretože práve o to išlo. Podľa britských daňových zákonov by sa ako sušienky – teda výrobok pre maškrtenie - dostali do kategórie s plnou DPH. Zatiaľ čo ako koláč patria medzi každodenné jedlá.

Finančný úrad jej Veličenstva dôvodil, že majú takú typickú sušienkovú veľkosť, jedia sa prstami bez požitia vidličky, balenie je tiež také typicky sušienkové a aj v obchodoch ich zaraďujú do regálov so sušienkami. Keď to chodí ako kačica, keď to kváka ako kačica... nuž to jaffa caketeda budú sušienky a basta!.

Výrobca zase poukázal na to, že koláče pri zatuchnutí tvrdnú, zatiaľ čo sušienky vlhnú. No a Jaffa cake predsa tvrdne. Názorne to ukázal aj na Jaffa torte, teda akomsi obrom Jaffa cake, ktorý k tejto príležitosti vyrobil. V tomto bode sa spor zvrto,l a preto sa aj maškrte naďalej vraví Jaffa cake a nie Jaffa biscuits. A tak Briti jedia okrúhle piškóty z tzv. janovského piškótového cesta (používajú sa v ňom celé vajíčka, vďaka čomu cesto lepšie drží)  s vrstvou pomarančového džemu alebo želé a s čokoládovou polevou ako základnú potravinu a nie ako luxusnú dobrôtku.

Mne osobne sa však tieto koláčiky-sušienky pozdávajú skôr ako príležitostná maškrta než koláč proti hladu. A britské dane sú mi ukradnuté... Dôležité je, že slávnu oranžovú oválnu odrodu pomarančov z izraelskej Jaffy s tvrdou šupkou a nízkym obsahom semien i šťavy už v roku 1927 zviditeľnila spoločnosť McVitie and Price zo škótskeho Edinbourghu, keď ich preniesla do názvu svojho výrobku. Nedala ho však registrovať, a tak dnes baleniami Jaffa cake bojujú o priazeň maškrtníkov desiatky výrobcov v rôznych krajinách. Dokonca sa pod menom pomaranča skrývajú aj iné chute - jahodové, čerešňové, malinové, marhuľové...

Pred rokom pripravil škótsky výrobca limitovanú edíciu ananásových Jaffa cakes, na tento rok pripravil čerešňovú a mučenkovú (ovocie je známejšie pod názvom Passion Fruit).

Aj cukrári a kuchári radi pečú vlastné Jafské koláče, pretože sa jednoducho pripravujú a môžu sa tvarovať do srdiečok, štvorcov, oválov i rôznych firemných značiek...

Soňa Hudecová ©
Foto Eldriva

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok