rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jednoho Rossiniho, prosím..


Chceli ste sa najesť v Salzburgu... nuž určite aspoň desatina jedál niesla označenie à la Mozart. Chcete sa dobre najesť na Slovensku, tak iba hádate, čo znamená „po nefertitisedliacky“, „po horehronsky“, „po zemplínsky“ alebo „podľa Jánošíka“. Fantázii sa totiž v kuchyni ani v jej lingvistike medze nekladú. A predsa.., medzinárodná gastronómia pozná niekoľko spôsobov prípravy jedál, ktoré by mali byť rovnaké v každom kúte zemegule.

Vari najstaršie nájdené recepty pochádzajú z Egypta spred 3000 rokov. V nich sa archeológ i nadšený kulinár dozvie, napríklad, ako vtedy pripravovali perličku à la Nefertiijti. A keď zaloví v najstaršej zachovanej kuchárskej knižke rímskeho pána Apicia, dozvie sa desiatky receptov, venovaných slávnym mužom i ženám. Počas dejín ľudstva k nim pribudli nemenej slávne miesta, mestá, krajiny či povolania, podľa ktorých označili kuchári a cukrári svoje výtvory. Poznať ich znamená pre každého kulinára ale i bežného hosťa lepšej reštaurácie body navyše...

Nuž, napríklad.., keď sa v prostredí múz šepne meno Gioacchino Antonio Rossini, každý vie, že nebude ďaleko dobrá opera i chvíľa relaxačného pôžitku. Keď však toto slávne talianske meno zaznie z úst čašníka, tak predovšetkým nie sú ďaleko dve základné suroviny – husacia pečeň a pravé hľuzovky. Za najslávnejšie jedlo à la Rossini sa považujú tournedos, teda okrúhle plátky hovädzieho filé, podávané na opečenom chlebe a obložené husacími pečienkami a hľuzovkami. Keby ste si však objednali praženicu à la Rossini, pozor! Aj toto zdanlivo jednoduché jedlo by vám vďaka luxusným rossiniovským ingredienciám hlboko načrelo do portmonky...

Keď v krajine dobrých reštaurácií hodíte kameňom (teda vlastne kulinárskou požiadavkou), určite trafíte aj nejakého Stroganoffa. Pôjde o úpravu akejkoľvek suroviny do tvaru soté a v smotanovej omáčke, hoci najznámejšie jedlo tohto „à la“ počíta s hovädzím mäsom. Vymyslel ho francúzsky kuchár, ktorý varil v tejto bohatej ruskej obchodníckej rodine a vjedlo wellington Európe ho pripravujú už od 18. storočia.

Zle nepochodíte ani pri britskom generálovi a premiérovi Wellingtonovi. Vtedy počítajte s úpravou v krehkom ceste s pečeňovou paštétou a dusenými hríbmi. V jeho najslávnejšom jedle „à la“ nevynechá kuchár pravú sviečkovicu.

Meno Parmentier zase znamená, že v jedle nechýbajú zemiaky, avšak, napríklad, pod obľúbeným označením Romanoff sa môže skrývať všeličo; nehanbite sa opýtať.
Broskyňa či čerešne Melba, cisársky trhanec Františka Jozefa, Štefánikov mešec....
Šéfkuchári sa radi hrajú s jedlami „à la“. Znejú originálne, nevšedne, pútavo a zároveň upozorňujú na miestne reálie i kuriozity cestovného ruchu. Príbeh priťahuje a predáva... Ale ani pri tých najslávnejších menám nie je od veci pýtať sa, či ich tvorca jedálneho lístku konzultoval s medzinárodným gastronomickým šlabikárom a čo sa za nimi vlastne skrýva...

A ak chcete predsa len viac vyznieť ako znalec, podkujte sa na...

Soňa Hudecová ©



späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok