rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: šošovicová torta s fazuľkou od Rasťa Bekeša

Nielen na jar máme radi, keď sa tanier zelená (nie salámou). Pritom v podstatnej časti roka je naša príroda na čerstvé zelené a pritom prirodzene vypestované plody skúpa. A tak treba vymyslieť jedlá, ktoré vyzerajú letne, avšak čerpajú zo starších, pripravených zásob. Ľahké, r_bekeš šošovicová tortaakoby pôstne, s puncom moderného stravovania. Čo zasýti a postave i zdraviu neublíži ☺.

Na takéto jedlá je expert aj Rasťo Bekeš, ktorý má za sebou dlhé roky varenia v Anglicku, Taliansku i Izraeli, ale aj vlastnom penzióne Harmónia v Modre či Suchej nad Parnou. Práve tam sa často stretávali ľudia, čo vyznávajú harmóniu stravovania i života (no a teda aj ten zelený tanier). A tak Rasťo musel vedieť rovnako zasýtiť mäsožravca aj vegetariána, vitariána i paleoistu, vyznávača raw i konfitovania, kresťana, moslima, hinduistu a samozrejme ortodoxného Žida, pre ktorého zbieral skúsenosti v päťhviezdičkovom hoteli i v kibuci. Vždy dokázal nadchnúť pre svoje kulinárske nápady deti i dospelých, teenagerov i penzistov... a my sme ho teda do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk zavolali kvôli jeho skvelej šošovicovej torte s fazuľkou.

V nenápadnom struku sa skrývajú skutočné perly – šošovica, fazuľa, cícer, hrach... Vedeli to i dávne národy a strukoviny nájdeme v jedlách naprieč zemeguľou – cez čínske tofu zo sóje, texaské fazuľové chilli con carne, arabsko-africký humus z cícera či slovenskú hrachovú kašu a vianočnú šošovicovú polievku. Práve naše prababičky ich vedeli premeniť na kulinárske poklady. Skúsme sa z ich skúseností učiť a pridať ešte aj čosi navyše, posunúť strukovinovú kapitolu jedálnička ešte ďalej..,“ hovorí Rasťo a pritom už  varí 100 g červenej šošovice.

Kým zmäknutá a precedená chladne, vymastí tortovú formu maslom. Vajíčka vyšľahá do hustej peny (na jednu tortovú formu štyri) a vmieša tam 4 lyžice hladkej múky i uvarenú šošovicu. Koláč pečie pri 180 °C; občas ho vyskúša špáradlom, či sa už môže z rúry vybrať. Vraj spravidlar_bekeš postačí 20 minút…

Potom mixuje dve paradajky, dva strúčiky cesnaku a zopár lístkov bazalky, dochutí soľou a čiernym mletým korením a zmes naleje na korpus. V tretej fáze orestuje cibuľu na olivovom oleji a prisype k nej 200 g mrazených fazuľových strukov. Sem tam ochutná, či netreba pridať soľ alebo štipku korenia a potom zmes rozloží na tortu. Posype 100 g nastrúhaného syra a zapečie.

Že to všade rozvoniavalo takmer k nevydržaniu, netreba obzvlášť zdôrazňovať. Rasťo nám však dovolil vrhnúť sa na tortu len po sľube, že polovicu necháme na večer. Aby sme mohli ochutnať, že je vynikajúca nielen na teplo, ale aj na studeno…


Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok