rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: mrkvovo-orechový mafin od Janky Gálikovej

Pred štvrťstoročím neznámy pojem, dnes koláčik, ktorý aj v našej krajine s úžasnými koláčovými tradíciami istí každú desiatu, olovrant, pohostenie... Otvorili sme mu dokorán našu pomyselnú gastronomickú náruč podobne ako kedysi zemiakom, paradajkám, marhuliam, j_gáliková mrkvový mafinmorkám či párkom v rožku. Dnes ich považujeme za svoje... Veď pán MAFIN sa dá vymyslieť na sto spôsobov. Od klasických až po tie veľmi originálne. Nuž a práve kvôli takému sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali „sladkú“ kuchárku Janku Gálikovú z považských končín.

Ani sa nám totiž veriť nechcelo, že na celý plech potrebuje len 200 g hladkej múky. „Múku nahradí mrkva a orechy,“ aj preto Janka pečie tieto „košíčkové koláčiky“ veľmi rada, „príprava je veľmi jednoduchá a netrvá dlhšie než polhodinku. Takže ak trochu zabavíte detiská alebo v necovidových časoch návštevu , môžete servírovať čerstvé a voňavé pohostenie.“

To už Janka vyberala z tašky štvrť kila mrkvy, 100 gramov mletých orechov a polovičnú dávku maku, z citróna vytlačila šťavu a najemno ošúpala kôru. Očistenú mrkvu postrúhala na jemno a pomlela trochu klinčekov. Všetky tieto suroviny premiešala spolu s deckom oleja a dochutila aj mletou škoricou. V druhej miske si zmiešala múku s 200 ml cmaru, primiešala prášok do pečiva a za pol lyžičky sódy bikarbóny. A tak sme videli, že si „nadýchanie“ koláčikov poistila z troch strán – práškom, sódou bikarbónou aj cmarom.

Nuž a konečne prišiel čas na tretiu misku, v ktorej vyšľahala vajce so 150 g trstinového cukru do hustého krému. Všetko do seba dôkladne ale pomaly vmiešala, až kým nebola celá zmes dostatočne vlhká. Naporciovala do mištičiek a keď svetlo na rúre zhaslo pri teplote 180 °C,j_gáliková zavrela za mafinkami dvierka. Mali sme štvrťhodinku na to, aby sme podebatovali o gastronómii, živote, práci a samozrejme mafinách:

„Je to taký koláčik do dlane. Na studeno i na teplo, na slano i na sladko. V rôznych farbách, chutiach, vôňach a napokon i veľkostiach. Dá sa pripraviť z desatorakého cesta, s rôznymi plnkami, polevami, a potom vždy inak vyzdobiť a naaranžovať. V hoteli, kde som pracovala, sme ich pripravili na desaťtisíce. Dobre sa totiž hodia na tzv. coffee breaky, počas školení, konferencií, seminárov, obchodných stretnutí, ale samozrejme, aj na bufetové stoly hotelových raňajok.“ A Janka k tomu dodáva, že ich zvládne aj začiatočník, aj žiaci na praxi. Aj ten, kto inak zvyčajne nepečie...

Mafinky boli za dvadsať minút hotové. Stačilo trochu dozdobiť a na stôl sa nieslo krásne originálne pohostenie...

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 28773


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok