rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: kapor v lieskovcoch od Ivana Štefulu

Vianoce bez ryby? Nemožné! – vraví si každý tradíciami odchovaný našinec. Aj tí, čo nemú tvár z vôd príliš nemusia, to pri slávnostnom stole nejako pretrpia. Veď jedna podkovička nikoho nezabije (pravda, ak dá človek pozor na kosti ☺). Nuž a aj trend sezónnosti a lokálnosti velí i_štefula kaporradšej sladkovodné než morské či oceánske…

Aby Štedrý večer voňal tradíciou, ale zároveň okorenenou novotami a zmenou, pozvali sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk majstra varešky z Považia – Ivana Štefulu. Jeho rodný región nie je však bohatý len na riečne šupináče Váhu a jeho prítokov.... Pod pazuchou si preto priniesol tvora z rybníka, aby nám pripravil kapra v lieskovcovej kôrke so zemiakovým šalátom.

Najprv ho pekne vyfiletoval a narezal na kúsky. Obalil ich v múke, vyšľahaných vajíčkach s mliekom a pomletých liekových orechoch. Kým vyprážal po oboch stranách, dal variť zemiaky, ošúpal a nakrájal na tenké plátky. Keďže však nie je od veci myslieť aj na rôzne diétne obmedzenia a všeobecne ľahšiu stravu, nebol z toho tradičný majonézový šalát. Vlastne nám to bolo jasné hneď, ako si na stôl rozložil papriky a paradajky. Tú prvú zeleninu nakrájal na pásiky a jablká z raja zase na štvrtiny. Zmiešal so zemiakmi a prelial nálevom z cukru, octu a vody. Odložil do chladničky, kde sa za zatvorenými dverami chute pekne družili, spájali a premiešavali. A my sme sa mohli v pokoji, občas prerušovanom zvŕtaním sa pri kúskoch kapra, porozprávať. i_štefula 3

„Je jedno, akú prácu robíš, keď ťa živí a robíš ju rád – povedal mi raz Paľo Demitra, Trenčan ako ja. Túto filozofiu som vlastne vyznával odjakživa, od mojich začiatkov v reštaurácii Perla v Prejte až po moju poslednú pozíciu šéfkuchára v spoločnosti Party Partners,“ Ivan sa, skrátka, teší, že sa mu podarilo v živote nájsť také povolanie-poslanie, ktoré ho maximálne baví. A to ešte nespomenul kuchyne v päťhviezdičkovom hoteli Royal Palace v Turčianskych Tepliciach. v hoteli Alexandra**** v Púchove, Magnus**** či penzióne Formula v Trenčíne, známej Slovenskej reštaurácii v Bratislave, hoteli Maler Winkel v nemeckom Rottachu či reštaurácii Hütte Helm v lyžiarskom stredisku Vierschach, kde naberal kulinárske i manažérske skúsenosti. 

Mimochodom, bolo to cítiť aj v chrumkavom kaprovi a sviežom zemiakovom šaláte. Nadšenie, vášeň a radosť totiž spojenie dobrého receptu a dobrých surovín fantasticky dokorenila... Vonku síce hnusne jesenne lialo, priali sme si však k tomu krásne romantické biele Vianoce...
Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: Slovensko nevyužilo poctu z Unesco

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré 

13. 2. 2025 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok