rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: kapor v lieskovcoch od Ivana Štefulu

Vianoce bez ryby? Nemožné! – vraví si každý tradíciami odchovaný našinec. Aj tí, čo nemú tvár z vôd príliš nemusia, to pri slávnostnom stole nejako pretrpia. Veď jedna podkovička nikoho nezabije (pravda, ak dá človek pozor na kosti ☺). Nuž a aj trend sezónnosti a lokálnosti velí i_štefula kaporradšej sladkovodné než morské či oceánske…

Aby Štedrý večer voňal tradíciou, ale zároveň okorenenou novotami a zmenou, pozvali sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk majstra varešky z Považia – Ivana Štefulu. Jeho rodný región nie je však bohatý len na riečne šupináče Váhu a jeho prítokov.... Pod pazuchou si preto priniesol tvora z rybníka, aby nám pripravil kapra v lieskovcovej kôrke so zemiakovým šalátom.

Najprv ho pekne vyfiletoval a narezal na kúsky. Obalil ich v múke, vyšľahaných vajíčkach s mliekom a pomletých liekových orechoch. Kým vyprážal po oboch stranách, dal variť zemiaky, ošúpal a nakrájal na tenké plátky. Keďže však nie je od veci myslieť aj na rôzne diétne obmedzenia a všeobecne ľahšiu stravu, nebol z toho tradičný majonézový šalát. Vlastne nám to bolo jasné hneď, ako si na stôl rozložil papriky a paradajky. Tú prvú zeleninu nakrájal na pásiky a jablká z raja zase na štvrtiny. Zmiešal so zemiakmi a prelial nálevom z cukru, octu a vody. Odložil do chladničky, kde sa za zatvorenými dverami chute pekne družili, spájali a premiešavali. A my sme sa mohli v pokoji, občas prerušovanom zvŕtaním sa pri kúskoch kapra, porozprávať. i_štefula 3

„Je jedno, akú prácu robíš, keď ťa živí a robíš ju rád – povedal mi raz Paľo Demitra, Trenčan ako ja. Túto filozofiu som vlastne vyznával odjakživa, od mojich začiatkov v reštaurácii Perla v Prejte až po moju poslednú pozíciu šéfkuchára v spoločnosti Party Partners,“ Ivan sa, skrátka, teší, že sa mu podarilo v živote nájsť také povolanie-poslanie, ktoré ho maximálne baví. A to ešte nespomenul kuchyne v päťhviezdičkovom hoteli Royal Palace v Turčianskych Tepliciach. v hoteli Alexandra**** v Púchove, Magnus**** či penzióne Formula v Trenčíne, známej Slovenskej reštaurácii v Bratislave, hoteli Maler Winkel v nemeckom Rottachu či reštaurácii Hütte Helm v lyžiarskom stredisku Vierschach, kde naberal kulinárske i manažérske skúsenosti. 

Mimochodom, bolo to cítiť aj v chrumkavom kaprovi a sviežom zemiakovom šaláte. Nadšenie, vášeň a radosť totiž spojenie dobrého receptu a dobrých surovín fantasticky dokorenila... Vonku síce hnusne jesenne lialo, priali sme si však k tomu krásne romantické biele Vianoce...
Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok