rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Chanuka vonia plackami a šiškami

Vo štvrtok 7. decembra postavili Židia do okna deväťramenný svietnik chanukiju, do stredu vložili horiacu sviečku-šámes a jej pomocou zapálili prvú v poradí. Začal sa totiž možno chanuka svietniknajkrajší židovský sviatok – osemdňová Chanuka, aj keď patrí medzi mladšie sviatky a štátne voľno v Izraeli platí len pre prvý a posledný deň.šišky 19 pxb

Tak ako kresťania zapaľujú počas adventných nedieľ vždy ďalšiu a ďalšiu sviečku, tak to robia Židia každý večer. Aj to im pripomína príbeh Jeruzalemského chrámu. V mysliach pocestujú do roku 164 pred n.l., keď grécky diktátor Antiochos Epifanes znesvätil chrám tým, že v ňom postavil oltár a Diovi obetoval prasce. Ale tento počin bol už len špičkou ľadovca ako prevziať vládu nad Jeruzalemom a vnútiť svoje náboženstvo - helenizmus Makabejcom.šišky oliebol s hroz pxb Trvalo dva roky, kým svojich utláčateľov vyhnali z krajiny a vyčistili Jeruzalemský chrám. Ale keď v ňom chceli zapáliť večné svetlo, tak ich prekvapilo a vydesilo malinké množstvo oleja v jedinom vysvätenom džbáne – nie viac než na jeden deň. Pritom výroba a posvätenie nového by trvalo až osem dní. Napriek tomu sviecu zapálili a stal sa zázrak; horela presne tých osem dní, kým nepriviezli nový olej. Preto Židia oslavujú Chanuku osem dní, v chanuka pxbtomto roku do 15. decembra.

Velí to takto hebrejský kalendár, pretože Sviatok svetiel začína 25. dňa mesiaca kislev a končí v mesiaci tevet, čo je vždy v období november-december. Mimochodom, v roku 2014 pripadol prvý deň Chanuky presne na Štedrý deň.

Menora je nádherný svietnik, chanuková menora ešte krajší, prepracovanejší, ozdobenejší, veďšišky18 pxb má až deväť ramien. Sviečky sa zapaľujú vždy večer a tento slávnostný rituál má spravidla na starosti pani domu; aj to dokazuje, ako si tam ženy vážia. Kým v synagogách sviečky horia stále, v domácnostiach by mali horieť aspoň pol hodinu. Vtedy nastane tá najpokojnejšia chvíľa – čas iba pre rodinu, všetci odložia obvyklé práce, jedia, rozprávajú sa a hrajú dreidel. Po našom vĺčika alebo po česky káču.

Roztočia ho a čakajú, či „padne“ písmeno-akronym gimel, nun, he alebo šin. Hrá sa spravidla chanuka dreidel 3 pxbchanuka dreidel 2 pxbso sladkosťami – bonbónmi, cukríkmi, orieškami, sušeným ovocím... a pravidlá si rodiny určujú rôzne – hráč musí dať do spoločnej misky sladkosť alebo si môže nejakú zobrať, pri inom písmene vyhráva či prehráva celú spoločnú misku sladkostí... a nikomu nevadí, že ani historici sa nevedia zhodnúť, kedy a kde hra vznikla a čo má stelesňovať. Štyri národy, ktoré vládli nad Izraelom – Babylončanov, Grékov, Rimanov a Peržanov? Alebo vĺčik–dreidelchanuka svietnik 3 h pxb prišiel zo starého Ríma a Grécka, odkiaľ ho ako vianočný zvyk preniesli do Nemecka? Prípadne naopak – zrodil sa ako kamufláž v časoch, keď Gréci zakázali Židom študovať tóru? Nuž a keď prišli kontrolóri, šup s hebrejskou biblou do almary a na stôl nevinnú zábavku... hľa... však sa len hráme...

Kým sa však kresťanská štedrá večera riadi mnohými gastronomickými pravidlami, obyčajami a tradíciami, Chanuka je čo do jedenia „slobodomyseľným“ sviatkom. Platí iba jeden základný zvyk... „Jedlo – a židosvké sviatky latke pxbsamozrejme aj to chanukové - je pre Židov v prvom rade rodinným a spoločenským rituálom. U nás vôbec neplatí, že pri jedle sa nerozpráva. Práve naopak. Bežná či slávnostná večera je tou najlepšou príležitosťou poklebetiť si a utužovať rodinné zväzky. Každý z nás má príjemný nostalgický pocit pri spomienkach na šabatové večere, a to ešte dvojnásobne platí o sviatočných večeroch“ hovorí o kulinárskych rituáloch predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Ing. Richard Duda, „všetcišišky 17 pxb máme doteraz na jazyku chuť typických jedál, ktoré naše židovské mamky a babky pripravovali. Samozrejme, práve tá naša varila najlepšie. A nielen to. Presne vedela, aké chanukové latkes alebo sufganijot má kto z rodiny najradšej.“

Nuž a tak sme sa konečne ocitli nad tanierom dvoch chanukových typických jedál – zemiakových placiek latkes alebo hebrejsky levivot a vyprážaných šišiek sufganijot. Ale patrili by k nim všetky dobroty, ktoré sa pripravujú s väčším množstvom oleja. Práve ten má totiž pripomínať zázrak s olejom v Jeruzalemskom chráme. Pri plackách ani šiškách sa fantázii medze nekladú, do placiek sa môžu primiešať rôzne suroviny, zelenina, huby... Šišky či iné vyprážané pečivo sa zase dajú naplniť rôznymi plnkami – džemom, čokoládou, krémom, tvarohom, ovocím... a ozdobiť polevou, posekanými orechmi... 

Takže šťastné a veselé... Sviatky svetiel!

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 17554




späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Bambusová masáž prekračuje hranice wellness a mieri k liečebným procedúram

Niekto chodí na ryby, iný korčuľuje, záhradkárči alebo vyšíva. Ale je čoraz viac ľudí, čo ich masáž ilu pxb hopantala vášeň pre wellness. Dnes už nie je len o občasnej masáži alebo vírivke. Z wellness sa stal štýl života, spôsob trávenia voľného času, ucelený koncept. 

16. 11. 2023 / Čítať viac

Sriracha je rodinným striebrom Thajska

Sriracha na talianske rizoto. Sriracha na švábske špecle. Sriracha na gruzínske pirohy. Sriracha sriracha fľaše fgako ochutenie francúzskeho quiche. Srirachou pokvapkané mexické tacos či texaské chilli con carne. Sriracha do japonského ramenu a hoci aj na lángoše, zemiakové guľky s údeným mäsom alebo slovenský vyprážaný syr. Na vajíčka, do…

 / Čítať viac

Mám ťa rada, tato kráľ, ako himalájsku soľ...

 ... mohla svojho aristokratického rodiča oceniť Maruška a hneď by sa stala kráľovnou. Nuž ale v soľ himalájska pxb hslávnej rozprávke sa vraví iba o kuchynskej soli. Hoci majstri varešky tvrdia, že solí je veľa a každé jedlo si pýta iný druh s inými vlastnosťami. Tie najlepšie reštaurácie si dokonca pripravujú vlastné soliace zmesi.


13. 1. 2023 / Čítať viac

Jeden pomaranč sa zaľúbil raz...

 ... do Darinky mandarínky... a viete, čo sa z toho zrodilo? Nuž predsa bábätko tangor... citrusy vian pxbKrížením citrusov sa rozrástla táto kyslo-sladko-trplá rodina takmer na dve stovky druhov. Nuž a keby sme mali k zime priradiť vôňu, určite to vyhrajú citrusy, najmä tie oranžové.
O tejto farbe sa v psychologických kruhoch traduje, že pôsobí ako balzam na obličky, slezinu

 / Čítať viac

A po snehovačke (pred rokom jubilujúce) Bombardino...

Varené vínko, grog, teplý čaj, horúca čokoláda, rôzne alko i nealko nápoje... to všetko si môžu solisko - bombardino hdopriať fanúšikovia lyžovačky, sánkovačky, bežkovania alebo prechádzok okolo najznámejšieho slovenského morénového plesa, ktoré sa zrodilo pred 12 tisíc rokmi. Alebo pri strážení deťúreniec na vonkajšom ihrisku, klzisku. Fanúšikovia nápojových legiend 

1. 12. 2022 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Čo vám chcú naliať

Advocaat – zmes aromatickej liehoviny, napríklad brandy, cukru a vaječných žĺtkov; pôvodne blue curacao pxbju Portugalci vyrábali z dužiny tropickej plodiny abacate, z čoho vznikol skomolený, ale podobne znejúci názov
Angostura Bitters – trpká liehovina z angosturovej a chininovej kôry, santalového 

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok