rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jeme „veľkou lyžicou“; čo radia trendy?

Kto by sa netešil, že bude jesť „veľkou lyžicou“? Zasadne k stolu ako narodeninový hosť, ako gratulant jubilanta, vinšovník novorodenca, novomanželov, zlatých a možno aj diamantových alexander bk oslava 2 hstaromanželov, ako divák promócie a udeľovania vážených titulov, ocenení… Bude sa radovať, zabávať, možno aj tancovať a spievať, ale predovšetkým lahodne jesť a piť. Niekto pri rodinnom krbealexander bk oslava v alebo vonku na záhrade, ďalší v kultúrnej sále, ale iní - čoraz viac a častejšie - v reštauráciách a hoteloch.

alexander bk oslava hTrend totiž praje súkromným oslavám v réžii profesionálov. Znamená to, že oslavu si môže užiť každý – aj hostiteľ. Už nemusí „pani domu“ padať od únavy a riešiť desiatky drobností. Hodiny stáť pri sporáku a stresovať sa, či bude všetko tip-top, dosť riadov i jedla a ako zabaviť detiská... Na malé oslavy postačí niektorá dobrá reštaurácia, na väčšie to možno chce aj ubytovanie pre hostí zo vzdialenejších miest a krajín a zároveň prostredie, ktoré zaujme, nadchne a tvorí súčasť programu.

„Našim adresátom je predovšetkým firemná klientela, hostíme tu konferencie, firemné školenia, teambuildingy, večierky. Ale práve v nekongresovom období jesene a zimy,alexander bk polievka chren teda od novembra do marca, tu nájdu svoj priestor aj väčšie súkromné oslavy. Životné jubileá a iné míľniky, krstiny, svadby... okrem dobrého jedla si zaslúžia aj krásne a historicky zaujímavé prostredie kúpeľov,“ podľa manažérky hotela Alexander**** v Bardejovských Kúpeľoch Miriam Šothovej je profesionalita personálu takou samozrejmosťou, že sa o nej v štvorhviezdičkovom hoteli nemusia ani zmieňovať. Netýka sa len hostina 2 pxbkuchyne, ale celkovej logistiky, obsluhy, servisu, aranžovania, výzdoby.

Nové trendy vedú totiž oslavy aj do tematiky; už to nie sú iba pekne prestreté stoly, ale často aj uchopenie témy – exotickej, poľovníckej, historickej, filmovej... K slovu sa dostáva fantázia, zmysel pre detail, ucelený zážitok, aký by si mal každý hosť odniesť ako nezabudnuteľnú spomienku. „Aj s jedlom sa treba pohrať, je ako lego, dá sa poskladať do rôznych tvarov. S láskou uvarené dobroty musia potešiť všetky zmysly – dobrehostina šampus chutiť, voňať ale aj vyzerať,“ šéfkuchár Marek Švaro si pri súkromných oslavách dáva na detailoch jedla záležať ešte viac. Aj z obyčajnej polievky rád pripraví gurmánsky zážitok - výraznou farbou, kontrastnými detailmi, nevšedným servírovaním. Zúročí všetko, čo sa naučil počas práce začiatočníka v ikonickom piešťanskom hoteli Eden, neskôr v niekoľkých hoteloch a reštauráciách Tirolských Álp a napokon aj tu v hoteli alexander bk polievka šampalexander bk oslava stôlAlexander****.

„Myseľ kuchára by mala byť neustále otvorená, schopná prijať nové podnety a poznatky a inšpirovať sa aj u prababičiek či kolegov,“ Marek má rovnaký vzťah k medzinárodnej i ku slovenskej tradičnej kuchyni. To mu práve dáva tisíce možností na kombinovanie chutí, surovín, postupov. „Nerádhostina balóny sa držím stále rovnakých receptov, častejšie improvizujem.“

Pokiaľ ide o samotnú gastronómiu, panujú dva protichodné trendy – moderné zážitkové jedlá aj návrat ku prababičkovskej kuchyni. Závisí, k čomu inklinuje organizátor oslavy, resp. ako pozná chute svojich hostí. „Máme niekoľko typov menu rôznych cenových úrovní, z ktorých si oslávenec či organizátor vie poskladať servírované i bufetové občerstvenie,“ manažérka Miriam Šothová však vie zo štatistiky vyčítať, že najobjednávanejším jedlo sa stala alexander bk oslava 6bravčová panenka v omáčke z troch druhov hríbov s gratinovanými zemiakmi. „Ale mali sme aj hostí, ktorí chcú niečo modernejšie, napríklad, mousse zo pstruha, jahňací chrbát s paradajkovou penou a zemiakovými šiškami alebo kačacie prsia na mangu so zemiakovou knedľou.“alexander bk oslava jed

Nie každý klient však naberie odvahu gastronomicky experimentovať. A tak si najčastejšie vyberá klasiku - jedlo z panenskej sviečkovice. „My by sme mu radšej poradili jahňacinu, teľacinu alebo divinu.“ Ani firemná klientela však nepohrdne overeným zvykom; málokedy vraj na bufetovom stole chýba kačacie stehno s červenou kapustou a lokšou.

hostina 3 pxbNa slovenskú nôtu by hosť našiel v ponuke aj jablkovo-chrenový krém našich praprababičiek, diviačie ragú na koreňovej zelenine s rozmarínovou omáčkou, kapustnicu, mačanku, kačacie stehno, pečenú krkovičku alebo moravského vrabca s kapustou, bryndzové pirohy, kačaciu paštétu s brusnicami, šúľance, ostrieža s rebarborovou hostina 4 pxbomáčkou, holúbky, segedínsky guláš, ovčí syr v bylinkách so slivkovou omáčkou, majonézový zemiakový šalát, viedenský rezeň a la Slovensko (teda bravčový)...alexander bk ext zima ig

Milovníci moderny a medzinárodnej kuchyne by si možno vybrali kurací šalátik v parmezánovom košíčku, krémovú špargľovú polievku s pečeným chipsom z prosciutta, kuracie mäso v lístkovom ceste s pikantnou paradajkovo-paprikovou omáčkou a glazovanou zeleninou, kuskus, bulgur, tiramisu, morčaciu roládu plnenú pomarančom a mozzarellou so zemiakovými rösti, perličku v slaninke na mrkvovo-zemiakovom pyré...

No a ďalším, nie veľmi potešiteľným trendom, je vzrastajúci počet stravovacích obmedzení. m_švaro kač prsia srammer maxAko reakcia naň však aj čoraz väčšia skúsenosť majstrov varešky. V hoteli Alexander tým dupľom, že sa o potravinových intoleranciách môžu poradiť s odborníkmi z kúpeľov.

„Hovoríme o súkromných oslavách. Hostia si však môžu byť istí, že to súkromné sa prekročením hotelového prahu mení na spoločné,“ Miriam Šothová vysvetľuje, že sa, skrátka, každá takáto oslava stáva vecou celého tímu, „… celého hotela Alexander.“

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 38711

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Jeden pomaranč sa zaľúbil raz...

 ... do Darinky mandarínky... a viete, čo sa z toho zrodilo? Nuž predsa bábätko tangor... citrusy vian pxbKrížením citrusov sa rozrástla táto kyslo-sladko-trplá rodina takmer na dve stovky druhov. Nuž a keby sme mali k zime priradiť vôňu, určite to vyhrajú citrusy, najmä tie oranžové.
O tejto farbe sa v psychologických kruhoch traduje, že pôsobí ako balzam na obličky, slezinu

 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Chanuka vonia plackami a šiškami

Vo štvrtok 7. decembra postavili Židia do okna deväťramenný svietnik chanukiju, do stredu chanuka svietnik 3 h pxbvložili horiacu sviečku-šámes a jej pomocou zapálili prvú v poradí. Začal sa totiž možno najkrajší židovský sviatok – osemdňová Chanuka, aj keď patrí medzi mladšie sviatky a štátne voľno v Izraeli platí len pre prvý a posledný deň.

 / Čítať viac

Hosťovo.sk servíruje: kapor v lieskovcoch od Ivana Štefulu

Vianoce bez ryby? Nemožné! – vraví si každý tradíciami odchovaný našinec. Aj tí, čo nemú tvár i_štefula kaporz vôd príliš nemusia, to pri slávnostnom stole nejako pretrpia. Veď jedna podkovička nikoho nezabije (pravda, ak dá človek pozor na kosti ☺). Nuž a aj trend sezónnosti a lokálnosti velí radšej sladkovodné než morské či oceánske. Aby Štedrý večer voňal tradíciou a zároveň priniesol aj niečo 

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok