Sriracha na talianske rizoto. Sriracha na švábske špecle. Sriracha na gruzínske pirohy. Sriracha ako ochutenie francúzskeho quiche. Srirachou pokvapkané mexické tacos či texaské chilli con carne. Sriracha do japonského ramenu a hoci aj na lángoše, zemiakové guľky s údeným mäsom alebo slovenský vyprážaný syr. Na vajíčka, do fašírok, ba dokonca aj do koktailov typu
Bloody Mary... Vari niet nesladkého jedla, do ktorého by sa nedala pridať sriracha. Ktorý labužník-začiatočník by teda tušil, že ide o omáčku z Thajska – z chilli papričiek, cesnaku, octu, cukru a soli?
Nuž ale nie je to nič čudné, keďže thajskú kuchyňu pokladajú odborníci za svetovo najpálivejšiu. Ako mnoho iných vecí, omáčka (dip, dresing...) sa zrodila celkom skromne a nenápadne. Istá gazdiná Thanom Chakkapak ju niekedy v 40-tych rokoch minulého storočia pripravila na dochutenie domáceho pohostenia. Vzbudila u
svojich hostí také nadšenie, že sa neskôr rozhodla variť omáčku vo veľkom a predávať ju. No a keďže sa to stalo v meste Si Racha – Sri Racha (závisí od konkrétneho prepisu) na pobreží Thajského zálivu, nemusela po názov chodiť ďaleko.
Samozrejme, šíria sa aj ďalšie príbehy o pôvode omáčky, pretože ingrediencie sú úplne jednoduché a kombinácia prirodzená. Veď neraz sa v histórii sveta stalo, že zaujímavú vec objavilo viac ľudí v podobnom čase. Nuž ktovie, čia prababička bola tá prvá... ☺
Sriracha znamená len typ omáčky, pričom jej konkrétne parametre si každý tvorca prispôsobí po svojom. Kým v Ázii obľubujú pikantnejšie a tekutejšie verzie, hádam najznámejšia sriracha s logom kohúta je menej pálivá (niečo vyše 2 000 scoville jednotiek pálivosti) a hustejšia. Tak sa ju rozhodol pripravovať David Tran, keď v roku 1980 založil v Los Angeles spoločnosť Huy Fong Foods. Názvom továrne navždy zvečnil meno lode, ktorá ho ako emigranta z Vietnamu – spolu so stovkami ďalších - priviezla na americký kontinent. Po víťazstve komunistov sa totiž začal v tejto mladej socialistickej krajine „hon“ na čínsku národnostnú menšinu. David Tran k nej patril a venoval sa práve výrobe omáčok, v ktorých zužitkovával papričky z farmy
svojho brata neďaleko Saigonu (neskoršieho Hočiminovho mesta). Nuž a kohút stelesňuje jedno zo znamení čínskeho zverokruhu, v ktorom sa v roku 1945 narodil David Tran.
Receptúra jeho sriracha omáčky je stále rovnaká, v posledných rokoch používa z chilli papričiek druh jalapeňo namiesto pôvodného serrano. Papričky majú prirodzenú červenú farbu (nakladané zelené jalapeňos sú len nedozreté, ako ukazuje aj fotka vpravo hore), a tak nepotrebuje žiadne farbivá. V závislosti od samotných paprík sa preto farba omáčky v priesvitnej fľaši so zeleným vrchnákom vždy líši – na začiatku sezóny zberu v polovici júla je menej červená, ku koncu októbra bude intenzívnejšia.
David Tran a jeho spoločnosť si právne dali chrániť logo kohúta a zelený uzáver, názov sriracha – keďže je totožný s geografickým názvom – nemôže získať ochrannú známku. Pod týmto označením vyrábajú teda omáčku aj u ďalších výrobcov, napríklad, Kikkoman, Heinz, Pizza Hut, Starbucks, Subway... a samozrejme, v mnohých ázijských výrobniach. Hoci aj Shark, Flying Goose, Mai Siam, Bosfood, Real Thai...
Soňa Hudecová ©
foto: viki, Flying Goose, Pxb
návštevy: 23157