rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Jeseň je čas kakibrania...

Keď zaznie „kaki“ z izby, utekám v panike s handrou v ruke. Keď zaznie „kaki“ od vstupných dverí, tak sa usmievam, že manžel nesie aspoň zopár týchto príjemných, marhuli či paradajke podobných plodov... Ebenovník rajčiakový, hurmikaki, persimmon, kakichurma alebo iba kaki, ale aj Diovo ovocie, medové jablko, indické pomelo, uruguajský pomaranč, hurmikaki pxbkórejské mango, čínska slivka... márnosť šedivá, už chýba hádam len maďarská baracka alebo slovenská broskynka.

Desatoraké názvy ilustrujú, že ide o veľmi obľúbené ovocie, ktoré mnohé krajiny a národy prijali za svoje, takú domácku exotiku. A že sa ťažko rozhodnúť, čo je to vlastne zač. Tým dupľom, že už existuje dvetisíc odrôd, ktoré sa síce mierne líšia tvarom ale predovšetkým farbou. Od žltého a chuťovo hurmikaki 5 pxbjemného Prok cez žltoružovú Chuchupaku a sýtooranžové sladké Meader až po fialovú NB-No2, ktorá sa zrodila akohurmikaki 3 pxb pravnuk ebenovníka ázijského a virginského.

Kaki prišlo i prišli (pretože ide o nesklonný výraz) z juhovýchodnej Ázie, dnes sa pestuje v celom subtropickom pásme. Na Slovensku nie je doma, ale vyšľachtením mrazuvzdorných odrôd sa im tu môže dobre dariť. To už zisťujú aj tunajší záhradkári, ktorí sa tešia z peknej úrody. Môže dozdobiť štedrovečerný stôl, pretože „žatva“ prebieha práve na jeseň, od konca septembra až do decembra. Kým však zákazníci obchodov budú asi jesť plody z rôznych končín, pestovatelia si pochutnajú na ukrajinských hurmikaki (hurmikakách ). Práve na Kryme sa totiž už dlho venujú šľachteniu hurmikaki misa pxbodrôd, aby prežili aj chladnejšie počasie. Svetlo sveta tam uzrela aj Rosijanka, potom ešte lepšia Dar Sofievky...

Kuchár velebí kaki (pritom ho možno ani neošúpe) ako ideálne ovocie v studenej kuchyni - na misy, jednohubky a tousty, do šalátov... v teplej kuchyni spracuje do podoby džemu, chutney a relish k mäsám, hydine, zverine... no a samozrejme do koláčov, dezertov, pudingov, pien,hurmikaki nápoj pxb ryžových nákypov, smoothies...hurmikaki dezert 2 pxb

Odborník na výživu zase dobre hodnotí obsah vitamínov A, B, C, podiel draslíka, zinku, železa, bielkovín, sacharidov a antioxidantov. A akoby to ten majster hore už predvídavo zariadil, že toto protivírusové ovocie je k dispozícii práve v jesennom „sopľavom“ období... Umožňuje aj dobrý spánok, pomáha pri hnačke i zápche, bojuje s tukom v tele a spaľuje ho. Pomáha udržať cukor v krvi, a tým nás zachraňuje od lhurmikaki 4 pxb hozenia do keksíkov a čokolád. Dajte si hurmikaki, a stopro pôjdu jedovaté látky z tela von; ovocie má totiž močopudný účinok. Nervový systém v pokoji, pekná pleť, prevencia pred rakovinou najmä tou v pľúcach... je toho dosť, čo dokáže taká sedem-, osemcentimetrová mierne hrboľatá guľa.

Predovšetkým však chutí, aj preto Slováci opäť predbehli jazykovedu a volajú ju celkom familiárne „hurmina“...

Soňa Hudecová ©





späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ovocie pre Mr. Beana

V pohári krásny voňavý nápoj... len ústa priložiť k jeho okraju. V nápoji priezračný chladivý ľad, ovocie exotika pxb copylen vziať ozdobnú paličku a dobre ho v nápoji zamiešať. Na boku naaranžované ovocie, len ho zhltnúť ako malinu... Ale čo na to vraví bontón? Barmani si na nás vymysleli krásne dekorácie a nedali nám k nim návod na použitie. Vždy som si 

4. 9. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Viac nám chutí obrátený jablkový koláč alebo jeho príbeh?

tarte tatin pxbJedlo s príbehom. Odborníci z marketingu gastronómie či hotelierstva vedia, že omnoho lepšie sa predáva jedlo, potravina, nápoj, služba... ktoré majú svoj príbeh. Vychutnávanie totiž dostane ďalší rozmer. Hosť túži mať izbu, v ktorej spala kráľovná Sissi (alebo by si to bola

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok