Advocaat – zmes aromatickej liehoviny, napríklad brandy, cukru a vaječných žĺtkov; pôvodne ju Portugalci vyrábali z dužiny tropickej plodiny abacate, z čoho vznikol skomolený, ale podobne znejúci názov
Angostura Bitters – trpká liehovina z angosturovej a chininovej kôry, santalového dreva a
korenín, ktorá sa kvôli jej trpkosti pije iba v miešaných nápojoch
Arak – bezfarebná pálenka z ryže a melasy, prípadne aj z vína z kokosovej či datlovej palmy s obsahom alkoholu približne 60 %
Ashberry – takéto označenie by znamenalo jarabinovú šťavu – ako destilát alebo likér
Boonekamp – trpká liehovina z aloe, paliny, ďumbiera a ďalších byliniek; zrodila ju antverpská spoločnosť Kamp na začiatku 19. storočia ako žalúdočné kvapky
Calvados – mierne žltkastá jablčná pálenka zo severného Francúzska; obsah alkoholu býva rôzny až do 42 %
Curacao – názov odrody trpkých pomarančov, označujúci aj bezfarebné, žltkasté, oranžové, zelené či modré (curacao blue) likéry z tohto ovocia
Drambui – škótsky likér zo starej whisky, vresového medu a korenín
Grand Marnier – francúzsky curacao likér v dvoch variantoch – silnejší červený Cordon Rouge alebo slabší žltý Cordon Jaune
Grappa – pálenka zo zvyškov hrozna po vykvasení vína
Chartreuse – už vyše 150-ročný francúzsky zvláštne destilovaný likér zo 130 bylín a korenín
Kirschwasser – pálenka z divokej odrody nevykôstkovaných malých čiernych čerešní
švajčiarsko-nemeckého pôvodu; za najlepšiu sa považuje alsaská
Mezcal – mexický destilát z kaktusovej šťavy; na rozdiel od tequily nezrie v dubových sudoch
Parfait d´Amoure – holandský a francúzsky likér fialovej farby s obsahom alkoholu do 40 %, silne parfumovaný ružovým olejom, vanilkou, muškátovým kvetom i olejom z trpkých mandlí
Pisang Ambon – názov pochádza z označenia zeleného banánu a indonézskeho ostrova; vďaka vysokému obsahu macerátu z exotických ovocí a bylín sa však nezaraďuje medzi banánové likéry
Pisco brandy – peruánska liehovina z muškátového hrozna
Rosoglio – rôzne likéry z vínneho liehu a aromatických olejov
Schnapps – nemecký i holandský názov silnej suchej liehoviny, vyrobenej spravidla zo
zemiakového liehu
Taffia – nápoj podobný rumu, vypálený z odpadu po výrobe trstinového cukru
Triple Sec – bezfarebný likér z destilátu nálevu na pomarančové curacao šupky a vínneho destilátu či brandy
Unicum – žalúdočný tmavohnedý mimoriadne trpký likér, ktorý dalo svetu maďarské liehovarníctvo
Van der Hum – juhoafrický likér hnedej farby z nálevu na kôru pomarančov naartje; názov po slovensky znie „ako sa voláš“
Soňa Hudecová ©
návštevy: 30228