rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Čo vám chcú naliať

Advocaat – zmes aromatickej liehoviny, napríklad brandy, cukru a vaječných žĺtkov; pôvodne ju Portugalci vyrábali z dužiny tropickej plodiny abacate, z čoho vznikol skomolený, ale podobne znejúci názov

Angostura Bitters – trpká liehovina z angosturovej a chininovej kôry, santalového dreva a blue curacao pxbkorenín, ktorá sa kvôli jej trpkosti pije iba v miešaných nápojoch

Arak – bezfarebná pálenka z ryže a melasy, prípadne aj z vína z kokosovej či datlovej palmy s obsahom alkoholu približne 60 %

Ashberry – takéto označenie by znamenalo jarabinovú šťavu – ako destilát alebo likér

Boonekamp – trpká liehovina z aloe, paliny, ďumbiera a ďalších byliniek; zrodila ju antverpská spoločnosť Kamp na začiatku 19. storočia ako žalúdočné kvapky

Calvados – mierne žltkastá jablčná pálenka zo severného Francúzska; obsah alkoholu býva rôzny až do 42 %

Curacao názov odrody trpkých pomarančov, označujúci aj bezfarebné, žltkasté, oranžové, zelené či modré (curacao blue) likéry z tohto ovociamezcal pxb

Drambui – škótsky likér zo starej whisky, vresového medu a korenín

Grand Marnier – francúzsky curacao likér v dvoch variantoch – silnejší červený Cordon Rouge alebo slabší žltý Cordon Jaune

Grappa – pálenka zo zvyškov hrozna po vykvasení vína

Chartreuse – už vyše 150-ročný francúzsky zvláštne destilovaný likér zo 130 bylín a korenín

Kirschwasser – pálenka z divokej odrody nevykôstkovaných malých čiernych čerešní pisco sour pxbšvajčiarsko-nemeckého pôvodu; za najlepšiu sa považuje alsaská

Mezcal – mexický destilát z kaktusovej šťavy; na rozdiel od tequily nezrie v dubových sudoch

Parfait d´Amoure – holandský a francúzsky likér fialovej farby s obsahom alkoholu do 40 %, silne parfumovaný ružovým olejom, vanilkou, muškátovým kvetom i olejom z trpkých mandlí

Pisang Ambon – názov pochádza z označenia zeleného banánu a indonézskeho ostrova; vďaka vysokému obsahu macerátu z exotických ovocí a bylín sa však nezaraďuje medzi banánové likéry

Pisco brandy – peruánska liehovina z muškátového hrozna

Rosoglio – rôzne likéry z vínneho liehu a aromatických olejov

Schnapps – nemecký i holandský názov silnej suchej liehoviny, vyrobenej spravidla zo koktail cosmopolitan pxbzemiakového liehu

Taffia – nápoj podobný rumu, vypálený z odpadu po výrobe trstinového cukru

Triple Sec – bezfarebný likér z destilátu nálevu na pomarančové curacao šupky a vínneho destilátu či brandy

Unicum – žalúdočný tmavohnedý mimoriadne trpký likér, ktorý dalo svetu maďarské liehovarníctvo

Van der Hum – juhoafrický likér hnedej farby z nálevu na kôru pomarančov naartje; názov po slovensky znie „ako sa voláš“

Soňa Hudecová ©

návštevy: 30228


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Jedlo z húb postaví do pozoru chuťové poháriky i žalúdočné šťavy

Rastliny, živočíchy i minerály. Rarita zvaná HUBY by sa vraj svojim chemickým zložením a huby - peggy choucair pxb hspôsobom života mohla zaradiť do všetkých troch skupín. A keby ktosi podnikol trpezlivú cestu okolo sveta, napočítal by až dvestotisíc druhov vrátane plesní. Vyšších húb tu na našu

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok