Že koňak je brandy z francúzskej vínorodej oblasti Cognac, to vie aj abstinent. Ale kedy sa vraví o marhuľovej brandy, grappe či matolínovici, to nie je vždy jasné ani fajnšmekrovi.
Hennessy, Martell, Remy Martin, Curvoisier, Hardy, Otard - najslávnejšie mená koňakového rodu. Ale aj grécka Metaxa (obohatená o ružové lupene), arménsky Ararat, moldavské Prazdnicini či Codru, gruzínske Eniseli, španielske Brandy de Jerez, talianske Vecchia Romagna a Stock 84 majú za sebou podobnú výrobnú cestu. Ide o pálenky z vína a lingvisti by im vraveli vínovica. Mimochodom, názov pochádza z holandského brandewijn – pálené víno. Skrátka, dajte si „šláftrunk“ Karpatská vínovica špeciál...
Aj pri zrode grappy stálo hrozno, a predsa sa jej vínovica nehovorí. Nie kvôli zlatohnedej farbe, ktorú brandy (ale aj grappa invecchiata) získavajú v drevených sudoch, zatiaľ čo v tradičnej grappe farbu nenájdete. „Pri grappe sa nepoužíva víno, ba dokonca ani celé bobule.
Zužitkováva sa odpad z lisovania hrozna – šupky, stonky, strapiny, z ktorých vzniká usadenina - matolina,“ vysvetľuje rozdiel hroznových liehovín technológ Ing. Alexander Bachratý, „za nápoj typu grappy možno označiť, napríklad, aj krétsku rakiju, ktorá sa na rozdiel od svojej tureckej sestry tiež vyrába z hroznových šupiek.“
Receptúry koktailov čitateľa často zaskočia návodom, aby použil broskyňové brandy alebo raspberry brandy. Znamenajú liehovinu, pri ktorej sa nepálilo víno ale iné ovocie. Slivovicu, hruškovicu alebo jablkovicu poznajú totiž barmani celého sveta ako plum brandy, pear brandy a apple brandy.
Soňa Hudecová ©
foto PBPhotos