rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Nalejte mi lieku...

Všetky veci sú jedom a nič nebýva bez jedu. Závisí len na množstve, či sa vec jedom stane.
Paracelsus

Alkohol sa viaže k človeku už od úsvitu dejín. Využívali ho všetky ríše staroveku. Najprv ako nápoje kvasené, teda predovšetkým víno, medovina a pivo. Človek si ich prípravu osvojil aj napriek tomu, že podstatu kvasného procesu a kvasinkové bunky vedecky popísal až Louis alkohol gin pxbPasteur v druhej polovici predminulého storočia. Ale v starých časoch sa alkohol nezneužíval. Považovali ho za zázračný elixír a nepoužívali k bežnej konzumácii. Veď i víno sa pilo zriedené…

Pálenka - V 12. storočí sa aj v Európe konečne podarilo alchymistom pripraviť z vína spiritus vini či aqua vitae. Do tejto čírej pálenky pridali bylinky a vznikla akási redšia a chutnejšia „tinktúra“, ktorá mala bojovať s ľudskými zdravotnými neduhmi. Preto sa aj tento anjelský nápoj (s čertovými rožkami) predával v lekárňach a jeho autormi boli často práve lekárnici. Prvá správa o pálenke z bylinných výťažkov a medu pochádza z 13. storočia; vyrábal ju katalánsky doktor Amoldus Villanovanus. O päť storočí neskôr sa s rozvojom kúpeľníctva opreteky rozvíjala aj príprava kúpelenských likérov, ktoré mali predovšetkým upravovať trávenie hostí.pivo rôzne pxb

Pivo - Umiernená konzumácia piva upokojuje, odstraňuje napätie, podporuje družnosť a porozumenie. Pivo sa uplatňuje aj pri rôznych diétach. Obsahuje málo sodíka, vápnika, bielkovín, neobsahuje tuk ani cholesterol. Spomínané látky spolu s alkoholom stimulujú tráviaci trakt a umožňujú účinnú látkovú výmenu. Horké chmeľové látky podporujú vylučovanie žlče. Nuž a biochemik by povedal, že tzv. fyziologická vyváženosť piva spôsobuje, že obsahované víno biele pxbdextríny, vysokomolekulárne dusíkaté látky a gumovité látky sa v ľudskom organizme zužitkujú bez vedľajších premien, rýchlo a ľahko.

Víno - V stredoveku bolo víno v krajinách okolo Stredozemného mora súčasťou denného stravovania a pilo sa väčšinou riedené; na uhasenie smädu alebo k jedlu. Z tých časov sú známe desiatky víno červ pxbliečebných predpisov, v ktorých sa používalo víno ako rozpúšťadlo pri macerovaní bylín a ďalších látok. Vo vtedajšej lekárnickej a liečiteľskej literatúre sa to len tak hemží predpismi, používajúcimi víno ako liečebný prostriedok. Až novodobá farmakológia so svojimi syntetickými liečivami vytlačila víno z liekopisov, hoci ešte v roku 1845 oficiálny liekopis obsahoval 200 liečivých vín. Tu a tam sa udržalo ako ľudový prostriedok, napríklad, na zotavenie ľudí vysilených chorobou; pri pocitoch slabosti sa odporúča červené víno s rozhabarkovaným vajíčkom a medom. Víno ako aperitív povzbudzuje chuť, červené víno lieči črevné problémy, burčiak pomáha pri zápche, pohár suchého sektu osviežuje, víno varené so škoricou, medom a citrónom chráni pred nachladnutím,

Soňa Hudecová ©



späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Bambusová masáž prekračuje hranice wellness a mieri k liečebným procedúram

Niekto chodí na ryby, iný korčuľuje, záhradkárči alebo vyšíva. Ale je čoraz viac ľudí, čo ich masáž ilu pxb hopantala vášeň pre wellness. Dnes už nie je len o občasnej masáži alebo vírivke. Z wellness sa stal štýl života, spôsob trávenia voľného času, ucelený koncept. 

16. 11. 2023 / Čítať viac

Sriracha je rodinným striebrom Thajska

Sriracha na talianske rizoto. Sriracha na švábske špecle. Sriracha na gruzínske pirohy. Sriracha sriracha fľaše fgako ochutenie francúzskeho quiche. Srirachou pokvapkané mexické tacos či texaské chilli con carne. Sriracha do japonského ramenu a hoci aj na lángoše, zemiakové guľky s údeným mäsom alebo slovenský vyprážaný syr. Na vajíčka, do…

 / Čítať viac

Mám ťa rada, tato kráľ, ako himalájsku soľ...

 ... mohla svojho aristokratického rodiča oceniť Maruška a hneď by sa stala kráľovnou. Nuž ale v soľ himalájska pxb hslávnej rozprávke sa vraví iba o kuchynskej soli. Hoci majstri varešky tvrdia, že solí je veľa a každé jedlo si pýta iný druh s inými vlastnosťami. Tie najlepšie reštaurácie si dokonca pripravujú vlastné soliace zmesi.


13. 1. 2023 / Čítať viac

Jeden pomaranč sa zaľúbil raz...

 ... do Darinky mandarínky... a viete, čo sa z toho zrodilo? Nuž predsa bábätko tangor... citrusy vian pxbKrížením citrusov sa rozrástla táto kyslo-sladko-trplá rodina takmer na dve stovky druhov. Nuž a keby sme mali k zime priradiť vôňu, určite to vyhrajú citrusy, najmä tie oranžové.
O tejto farbe sa v psychologických kruhoch traduje, že pôsobí ako balzam na obličky, slezinu

 / Čítať viac

A po snehovačke (pred rokom jubilujúce) Bombardino...

Varené vínko, grog, teplý čaj, horúca čokoláda, rôzne alko i nealko nápoje... to všetko si môžu solisko - bombardino hdopriať fanúšikovia lyžovačky, sánkovačky, bežkovania alebo prechádzok okolo najznámejšieho slovenského morénového plesa, ktoré sa zrodilo pred 12 tisíc rokmi. Alebo pri strážení deťúreniec na vonkajšom ihrisku, klzisku. Fanúšikovia nápojových legiend 

1. 12. 2022 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Čo vám chcú naliať

Advocaat – zmes aromatickej liehoviny, napríklad brandy, cukru a vaječných žĺtkov; pôvodne blue curacao pxbju Portugalci vyrábali z dužiny tropickej plodiny abacate, z čoho vznikol skomolený, ale podobne znejúci názov
Angostura Bitters – trpká liehovina z angosturovej a chininovej kôry, santalového 

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok