rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Potraviny

Obložený chlebíček už dávno hviezdi na nebi studenej slovenskej gastronómie

Obložený chlebíček už dávno hviezdi na nebi studenej slovenskej gastronómie

Keď sa rozprávate so znalcom gastronomických trendov, každý pošle obložené chlebíčky na smetisko dejín. Skrátka, sú „out". A šéfkuchári majú hneď pre vás sto iných modernejších...
Tak vyzerá chuť piva

Tak vyzerá chuť piva

Na prvý pohľad výstava impresionistických či kubistických obrazov. Aj na druhý, tretí... možno aj na dvanásty. Až kým si návštevník nevšimne logo pivovaru Kaltenecker, ktoré...
Jaffa cakes preslávila tradícia i daňový spor

Jaffa cakes preslávila tradícia i daňový spor

Kto by to povedal, že „moderné" Jaffa cakes – Jafské koláče o šesť rokov oslávia storočnicu? A že pochádzajú z krajiny, ktorá patrí skôr medzi gastronomických outsiderov? Rovnako...
Hosťovo.sk servíruje: bryndzovo-mrkvová roláda od Martina Šulca

Hosťovo.sk servíruje: bryndzovo-mrkvová roláda od Martina Šulca

Máj nie je len mesiacom lásky a mamičiek, ale aj bryndze. Prirodzené kosačky bylín – ovečky vybehli na pašu a to na slovenskej špecialite hneď cítiť. Zrazu má stovky chuťových...
Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať jedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili...
Umami je (už dávno) piatou sestrou chutí

Umami je (už dávno) piatou sestrou chutí

Sladkú chuť cítime na špičke jazyka. Slanú po obvode prednej časti, horkú chuť vzadu a po bokoch zase kyslú. No a chuťové poháriky po celej ploche jazyka sú schopné dešifrovať...
Kto spozná perličku na tanieri, nech hodí soľničkou

Kto spozná perličku na tanieri, nech hodí soľničkou

Hmotnosť pod kilogram, kurovité telo, možno upečená, podusená ako perkelt na paprike, obložená vlastnými vajíčkami, plnená so žemľovo-petržlenovou zmesou, vyprážaná alebo v...
Liptovské droby (s pečiatkou EÚ) v hydine nehľadajte

Liptovské droby (s pečiatkou EÚ) v hydine nehľadajte

Sú krajiny, kde kulinársky marketing šliape ako hodinky už oddávna. Nuž nečudo, že ich poznáme ako kulinárske mekky sveta, hoci podobné jedlá sa varili a varia aj inde. To potom...
V zahraničí dávajte pozor na značku „Rezňom vstup zakázaný!“

V zahraničí dávajte pozor na značku „Rezňom vstup zakázaný!“

Pýtať si v Bhutane tenké plátky roastbeefu alebo na Maldivách stredne prepečenú panenku… sotva si predstaviť väčší trapas. Aspoň z tých kulinárskych. V niektorých končinách sveta...
Z odpadu na strieborný podnos

Z odpadu na strieborný podnos

Bravčové nožičky – nie sú len pomocným prípravkom do želatiny, ale aj znovuobjavenou luxusnou surovinou. Pomaly…   Býče zľazy – sa na Strednom Východe...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: dobré slová o Slovensku

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré patrí do svetovej federácie – v tomto roku oslavujúcej 70 rokov - autorov, píšucich o cestovnom ruchu.

5. 12. 2024 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok