rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Ako orieškujú slovenskí šéfkuchári

Gaštanové pyré, bratislavské orechové rožteky, trdelník a štrúdle ... Slovensko má niekoľko orechových stálic, ktoré od čias našich praprababičiek svietia na gastronomickom sladkom nebi. „Suché plody si však rozumejú aj so slanou kuchyňou. Od predjedál až po snack k vínu sa s nimi dajú pripraviť nevšedné a pritom chuťovo veľmi ladiace kombinácie,“ hovorí m_lukačovič - roláda s orechamišéfkuchár Wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach Michal Lukačovič a spomína, napríklad, kuraciu galantínu so žemľovo-orechovou plnkou, pečeňovo-lieskovcovú paštétu so slivkovým želé, prepeličku s orechovým fášom či kuracie prsičká s orechovou polentou a višňovou omáčkou.

Orechy na sladko i na slano – tak to radi režírujú aj v bratislavskom hoteli Color***. V sladkej kuchyni sa už dávno od klasických orechových koláčikov posunuli k nevšednejšej crostate z mandľového cesta s hruškami, orechmi a n_zsákovics - crostata s orechamimriežkou, banánovému krému s kešu a arašidovo-javorovým sirupom (oba na obr.), orechovému cheesecake-u so slaným karamelom… Ako však zdôrazňujú majstri varešky Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft, najradšej zapĺňajú biele miesta na slovenskej orechovej mape. Hoci aj sumcom v pistáciovej kôrke, šalátom s píniovými orieškami a n_zsákovics - krém s orechamigrilovaným kozím syrom alebo cesnakovou ryžou s mandľami a ovčím syrom,

Podľa (dnes už bývalého) šéfkuchára hotela International**** vo Veľkej Lomnici Andreja Hurajta sa v slovenskej gastronómii používa veľa orechov, ale len v dezertoch a sladkých múčnych jedlách. Cudzie kuchyne však kombinujú orechy aj s mäsom, rybami či zeleninou, hoci aj ako brazílske frigideira de maturi „Ja ich najradšej používam v podobe krusty na steakoch, vrchnej vrstvy v zapekaných jedlách či plnky v slaných cestovinách. Zaujímavou prílohou sú aj zelené orechy, nakladané aj so šupou v cukrovom sirupe.“ mandle na rybe - a_hurajt

Aj šéfkuchár v Hotel & Spa Resort Kaskady **** v Slieči-Sielnici Ferko Mátéffy bol vždy presvedčený, že plody orecha kráľovského alebo podľa staršieho názvu vlašského, gaštana jedlého a liesky obyčajnej môžeme smelo zaradiť medzi slovenské poklady. No a potom k nim pridať prinajmenšom také, čo sa tu už dávno udomácnili – f_mátéffy - cviklový šalát s liskovcamimandle, pistácie, kešu, samozrejme kokos.
„Mýlil by sa však každý, kto by chcel orechy a oriešky obmedziť len na sladkú kuchyňu. Veď si rozumejú aj so slaným, ba dokonca mäsovým jedálničkom. Od predjedál až po pohostenie k vínu, pivu či káve sa z nich a s nimi dajú pripraviť zaujímavé jedlá. Nevšedné a pritom chuťovo veľmi prirodzené a ladiace kombinácie. Či na sladko alebo na slano majú skrátka suché plochy v gastronómii široké využite.“ Ferko to dokazuje roládou z morčacích prsičiek s gaštanovo-žemľovou plnkou, pikantnou nátierkou z pistácií či cviklovým šalátom s lieskovcami.

Tak už dosť teórie a... dobrú chuť!

(a pri chrumkaní orieškov si ešte prečítajte…)

Soňa Hudecová ©






späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

FIJET Slovakia: dobré slová o Slovensku

Ak vás zaujme článok o cestovnom ruchu Slovenska, lokálnych zaujímavostiach, úrovni hotelov fijet ska koncepte zaujímavej reštaurácie alebo naopak o zlyhaní ich služieb... o ľuďoch v cestovnom ruchu či jeho filozofii v zahraničí... nuž možno pôjde o reportáž či analýzu z pera členov Fijet Slovakia. Ide o občianske (profesionálne) združenie, ktoré patrí do svetovej federácie – v tomto roku oslavujúcej 70 rokov - autorov, píšucich o cestovnom ruchu.

5. 12. 2024 / Čítať viac

Pinsa: mladá sestra pizze

Najmä v gastronómii panuje klišé, že dobré veci musia mať dlhú históriu.  pinsa 2 pxbHľadajú sa staré korene potravín a jedál; však už starí Gréci... však už Praslovania... však už Konfucius, cisár Nero, dávni Kelti... Inak to nie je ani s rímskou pinsou. Väčšina sveta o nej nepočula, a tu zrazu vraj pochádza zo starého Ríma... 

19. 10. 2024 / Čítať viac

Mochi - dezert so šikmými očami

Vyslovte na ulici alebo v bežnom obchode slovko „moči“ a určite sa niekoľko ľudí zatvári veľmi mochi 2 pxbpohoršene. Ale možno sa medzi nimi nájde aj znalec, čo sa len usmeje pod pomyselné fúzy. Vie totiž, že ste nenadávali, ani sa nepýtali na cestu k toalete, ale vravíte o japonskej národnej dobrote. Pomaly ale isto sa vkráda aj do tunajšej ponuky cukroviniek…

17. 7. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok