rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Nápoje

K „čaju o piatej“ treba aj tanier a vidličku

K „čaju o piatej“ treba aj tanier a vidličku

Keď v Anglicku prekročí malá ručička štvorku, cítiť v mnohých domoch i hoteloch nervozitu. „Kde je čaj, kedy sa začnú podávať tie chutné sušienky a malé chlebíčky... kedy na...
Vieme, čo pijeme – destilát alebo iba liehovinu?

Vieme, čo pijeme – destilát alebo iba liehovinu?

„... nahoru dám švestky, zkvasím to, spálím to, zchladím to, skapu to, stáčím to, piju to, chutná to." - takto by „najvyššiu" kategóriu alkoholických nápojov popísal fanúšik...
Čo žienkam k sviatku? Nuž matky by pili...whisky(s)!

Čo žienkam k sviatku? Nuž matky by pili...whisky(s)!

Dámske a pánske pitie. Kedysi veľmi výrazná deliaca čiara sa pozvoľna vytratila; dnešné dámy si radi nalejú aj koňak alebo genever, zatiaľ čo páni siahajú po sladkých likéroch a...
Víno farby mandarínok

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner" oslovil: „Tak aké si budú dámy- páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje." Dnes už pred hosťa položí vínnu...
Káva do štamperlíka

Káva do štamperlíka

Joseph Cartron – likér z burgundskej distilérky, založenej v roku 1882; používajú sa v ňom kávové zrná z Costa Ricy Kahlúa –likér s kukuričným sirupom, vanilkou,...
Brandy, vínovica, grappa... a chaos

Brandy, vínovica, grappa... a chaos

Že koňak je brandy z francúzskej vínorodej oblasti Cognac, to vie aj abstinent. Ale kedy sa vraví o marhuľovej brandy, grappe či matolínovici, to nie je vždy jasné ani...
Jedlo a nápoj bohov

Jedlo a nápoj bohov

Horká čokoláda – obsahuje viac než 43 % kakaovej sušiny, preto sa považuje za najlepšiu. Vždy ju na záver spracovávajú energeticky náročným konšovaním – miešaním a...
Dvestopäť rokov kofeínu

Dvestopäť rokov kofeínu

Prví, druhí, ba ani tisíci fanúšikovania kávy netušili, prečo ich tak povzbudzuje. Písal sa až rok 820, keď nemecký chemik Friedlieb Ferdinand Runge objavil a extrahoval kofeín....
Nech žije kohútí chvost!

Nech žije kohútí chvost!

Volala sa Betsy Flannaganová a bývala v americkom Elmforde. Počas vojny za nezávislosť sa u nej stretávali dôstojníci. V niektorý večer im naservírovala nápoje, ozdobené kohútimi...
Smotanové pitie

Smotanové pitie

 Baileys – v roku 1974 vznikol ako tekutý symbol Írska – spojenie slávnej whisky a tamojšej smotany; bol to prvý úspešný pokus vyrobiť likér na báze smotany Columba Cream...

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok