rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

V Kauflande Rača už skúšajú zber jednorazových fliaš

„Ako je možné, že si tak zbohatol?“
„Nuž vrátil som všetky zálohové fľaše...“

Tento vtip má už dlhú bradu, ale od januára 2022 získa na aktuálnosti. K doteraz zálohovaným skleným fľašiam totiž pribudnú plechovky i plastové fľaše. Európa by sa tak mala vyčistiť od ton tohto odpadu... Znamená to však aj náročnú logistiku. Nielen v celom systéme zberu, ale plastové fľaše pxbaj kvôli výnimkám, ktoré platia pre menšie predajne. Zákonná povinnosť bude ležať na bedrách „veľkých“. Samozrejme, aj siete Kaufland.

A tak od 3. augusta tohto roka môžu spotrebitelia vrátiť do zberného automatu predajne v Bratislave-Rači už aj plechovky a plastové fľaše od nápojov. Táto predajňa je prvým miestom v bratislavskom regióne, kde bude prebiehať oficiálne testovanie zálohového systému v spolupráci so Správcom zálohového systému. Po silvestrovskej polnoci (alebo lepšie povedané až po novoročnej polnoci) budú zberné automaty otvorené v každej predajni Kauflandu, ale len pre nestlačené nápojové obaly, označené symbolom Z, s textom „zálohované“ a s čitateľným čiarovým kódom.

„Kľúčom k úspechu je práve nastavenie siete odberných miest, ktoré budú ľahko dostupné a pohodlné pre spotrebiteľov,“ hovorí Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému, „preto sme radi, že v spolupráci s vybranými prevádzkami v rôznych regiónoch môžeme zber už teraz testovať. Je to aj príležitosť pre spotrebiteľa vyskúšať si toto zálohovanie.“

Všetky vyzbierané jednorazové nápojové obaly automat zlisuje a umiestni do zásobníkov,kaufland rača odkiaľ si ich v dohodnutých intervaloch bude odvážať Správca zálohového systému. „Chceli by sme poprosiť všetkých našich zákazníkov, aby prázdne jednorazové obaly nenosili do inej ako račianskej predajne, pretože len v tejto predajni prebieha test,“ dopĺňa Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Reťazec je známy svojimi aktivitami na podporu cirkulárnej ekonomiky. Využíva energeticky efektívne technológie, elektrinu z obnoviteľných zdrojov, zaviedol systém Energetického manažmentu podľa ISO 50001. Vďaka tomu - podľa spoločnosti Impact Metrics - dosiahol zo všetkých posudzovaných českých a sčasti aj slovenských reťazcov najnižšiu uhlíkovú stopu.

Soňa Hudecová ©





späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok