Šampanské s likérom, pivo s rumom, káva s fernetom, smotana zmiešaná s tequilou, strúhaný kokos v čerešňovici... všetko tu vraj už bolo. Na svete je však toľko ovocí, prísad, aróm a druhov alkoholu, že každú minútu môže prichádzať na svet nový koktail. Tak, ako aj ten
„Gastonov“...
Vraj bol s akýmkoľvek nápojom stále nespokojný a inak to nebolo ani v prípade koňaku, do ktorého mu na nejakom večierku naliali likér Galliano. To vraj bude príliš vanilkové - namietal. Tak mu tam hostiteľ vmiešal štamperlík Amaretta, no Gaston stále nebol spokojný. Keď tento nápoj vylepšili šampanským, znepáčila sa mu farba. Napokon sa pani domáca naozaj nahnevala, siahla do misy s ovocím a do pohára šmarila za hrsť plodov. Tak uzrel svetlo sveta známy Gaston longdrink. Akoby to napísal sám Čapek; psíček a mačička miešajú koktail.
Kto si myslí, že nové nápoje vznikajú ako výsledok exaktnej teoretickej analýzy, naozaj sa mýli. Short i long drinky sa rodia metódou pokusu a omylu. „Na barmanské súťaže sa pripravujem tak, že si po večeroch doma miešam nápoje z bohatej zásoby rôznych druhov alkoholu, prísad i ovocia. Skúšam, ochutnávam, vylievam a znovu miešam. Niekedy je však príliš starostlivá a prekombinované príprava až na škodu,“ hovoril o zrode miešaných nápojov aj jeden z najznámejších slovenských barmanov začiatku storočia Vladimír Baňák. Skrátka, neexistujú žiadne pravidlá či skúsenosti, podľa ktorých by sa určité
chute mohli miešať a iné nie. Všetko je otázka subjektívneho pocitu. Hádam iba s malou výnimkou – farbou miešaného nápoja, pretože každé zdravé oko vidí, ako drink vyzerá. Pochopiteľne, výsledkom by mal byť pohár ľahko identifikovateľných farieb a nie mútna zmes. Nemusí však hrať iba svetlými a jasnými odtieňmi; v koktailovom svete sa už dávno udomácnili aj tmavé.
Za barovým pultom je pánom tvorca miešaného nápoja, pred ním však stojí ešte väčší pán – hosť, ktorému výsledok chutí alebo nie. Občas aj niečo medzi tým... ☺. Mimochodom, aj v každom kúte zemegule velí zvyk holdovať iným nápojom. Kým v Európe, napríklad, pijeme svieže, kyslasté a trpkasté koktaily, v iných kútoch sveta majú radšej sladšie nápoje. Aj trend sa mení; raz hrá prím citrónová chuť, potom zase mätová.... Znie to neprofesionálne, ale veľa dobrých nápojov sa rodí z núdze, bláznovstva a náhody.
Soňa Hudecová ©
foto: shooterbenjamin