rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Psíček a mačička miešajú koktail

Šampanské s likérom, pivo s rumom, káva s fernetom, smotana zmiešaná s tequilou, strúhaný kokos v čerešňovici... všetko tu vraj už bolo. Na svete je však toľko ovocí, prísad, aróm a druhov alkoholu, že každú minútu môže prichádzať na svet nový koktail. Tak, ako aj ten koktail - miešanie„Gastonov“...

Vraj bol s akýmkoľvek nápojom stále nespokojný a inak to nebolo ani v prípade koňaku, do ktorého mu na nejakom večierku naliali likér Galliano. To vraj bude príliš vanilkové - namietal. Tak mu tam hostiteľ vmiešal štamperlík Amaretta, no Gaston stále nebol spokojný. Keď tento nápoj vylepšili šampanským, znepáčila sa mu farba. Napokon sa pani domáca naozaj nahnevala, siahla do misy s ovocím a do pohára šmarila za hrsť plodov. Tak uzrel svetlo sveta známy Gaston longdrink. Akoby to napísal sám Čapek; psíček a mačička miešajú koktail.

Kto si myslí, že nové nápoje vznikajú ako výsledok exaktnej teoretickej analýzy, naozaj sa mýli. Short i long drinky sa rodia metódou pokusu a omylu. „Na barmanské súťaže sa pripravujem tak, že si po večeroch doma miešam nápoje z bohatej zásoby rôznych druhov alkoholu, prísad i ovocia. Skúšam, ochutnávam, vylievam a znovu miešam. Niekedy je však príliš starostlivá a prekombinované príprava až na škodu,“ hovoril o zrode miešaných nápojov aj jeden z najznámejších slovenských barmanov začiatku storočia Vladimír Baňák. Skrátka, neexistujú žiadne pravidlá či skúsenosti, podľa ktorých by sa určitékoktail 5 daisy pxb chute mohli miešať a iné nie. Všetko je otázka subjektívneho pocitu. Hádam iba s malou výnimkou – farbou miešaného nápoja, pretože každé zdravé oko vidí, ako drink vyzerá. Pochopiteľne, výsledkom by mal byť pohár ľahko identifikovateľných farieb a nie mútna zmes. Nemusí však hrať iba svetlými a jasnými odtieňmi; v koktailovom svete sa už dávno udomácnili aj tmavé.

Za barovým pultom je pánom tvorca miešaného nápoja, pred ním však stojí ešte väčší pán – hosť, ktorému výsledok chutí alebo nie. Občas aj niečo medzi tým... . Mimochodom, aj v každom kúte zemegule velí zvyk holdovať iným nápojom. Kým v Európe, napríklad, pijeme svieže, kyslasté a trpkasté koktaily, v iných kútoch sveta majú radšej sladšie nápoje. Aj trend sa mení; raz hrá prím citrónová chuť, potom zase mätová.... Znie to neprofesionálne, ale veľa dobrých nápojov sa rodí z núdze, bláznovstva a náhody.

Soňa Hudecová ©

foto: shooterbenjamin

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Hosťovo.sk servíruje: veľkonočné hniezda od Editky Kozelnickej

Sviatky jari – pred, počas i po Veľkej noci – si vyžadujú nielen typické lahôdky, ale aj program e_kozenická - vn hniezdaa zážitok pre celú rodinu. (Tobôž minulé dva roky, keď sa v mnohých rodinách už rozvinula ponorková choroba stereotypu. A zároveň sme potrebovali zaujímavo prežiť čas , po iné roky vyplnený veľkonočnou šibačkou či polievačkou u príbuzných a priateľov...)

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok