rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: hokejový dezert od Zdeňka Micháleka

Mozzarella, bazalka, paradajka – ako jednoducho a prirodzene namaľuje kuchár na tanier taliansku trikolóru. Alebo do červena upečená klobása, žltý praclík a čierne pivo. A hneď viete, že pôjde o Nemecko. Ale keď sa majú do jedla pretlmočiť farby slovanské, francúzska a holandská vlajka, ale aj britská, americká, austrálska, nórska.., trikolóra Kuby, Kostariky, Čile, Islandu či Laosu... nuž z_michálek - hokejová trikolóra 2je veru každá kulinárska rada drahá. Samozrejme, starosti druhých nás nezaujímajú. Ale ako ponoriť príbor do slovenských hokejových farieb?

Paradoxne nám príde vhod nápad neSlováka Zdeňka Micháleka, ktorý zakotvil na Slovensku a v slovenskej gastronómii takmer pred pätnástimi rokmi. Išiel lyžovať do Veľkej Rače a už sa na rodnú Moravu ani nevrátil. Zlákali ho tam do žilinského Holiday Inn. A tak skrátka fandí bielo-modro-červenej trikolóre bez ohľadu na to, na ktorú stranu rieky Moravy by sme ju prehodili...

„Aj tunajšiu tradičnú kuchyňu považujem spolu s francúzskou za svetovú špičku, pričom ju nedelím na českú a slovenskú. Kto dnes vie, aký je pravý pôvod národných jedál?“ Nerád vidí, ako sa kuchári i hostia zbožne obracajú na cudziu gastronómiu, Veď doma je stále čo objavovať, mnohé špeciality zapadli v dnešnej uponáhľanej dobe prachom. Stačí ich znovu uviesť na kulinársku scénu, možno spolu s tradíciami a zvykmi, ktoré kedysi ich prípravu a konzumáciu sprevádzali. A máme tu gastronomický zážitok ako namaľovaný.

My sme ho ale tentoraz do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk pozvali kvôli hokejovej špecialitke. A podľa chudokrvnej Zdeňkovej príručnej tašky to vyzeralo, že veľa toho potrebovať ani nebude. A fakt... vybral z nej iba 200 g jahôd, 50 g cukru, štvrť kila syrového krému mascarpone, struk vanilky, 10 plátkov želatíny a placku likéra Blue Curacao.z_michálek

 

„Jahody stačí rozmixovať spolu s cukrom a do pyré pridať tri plátky napučanej želatíny. Potom zmes naporciujem do pohárov a nechám stuhnúť,“ Zdeněk nám vzápätí nechal poovoniavať modrý likér z trpkých i sladkých pomarančov z holandského ostrova Curacao neďaleko pobrežia Venezuely. Bolo jasné, že dezert si budú môcť dopriať len „osemnásť plus“… Potom doň ponoril ďalšie štyri plátky napučanej želatíny a navrstvil to na jahody. Do mascarpone dal dreň z vanilky a pridal zvyšné želatínové plátky. Tak vznikla aj tretia vrstva. Poháre položil do chladničky a keď prišla chvíľa na hokej, servíroval aj misu čerstvého ovocia a šľahačkovú fľašu. Nech si každý k trikolóre pridá, čo mu chutí.

Nám neostalo nič iné, iba zvolať „Slovenskóóó!“ a namiesto hokejky vziať do ruky lyžičku...

Soňa Hudecová ©

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok