rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

3

Hosťovo.sk servíruje: čokoládový koláčik od Roba Krištofa

Zima či leto, sviatok či piatok, ráno či večer, žena či muž, dospelý i dieťa, mäsožravec aj r_krištof čoko koláčikvegetarián, Slovák alebo Argentínec,.. čokoláda príde vždy vhod. Hoci aj v menej koncentrovanej podobe koláčika, oblátky, zákusku. Práve kvôli takejto maškrte (ktorá však aj zasýti), sme do virtuálnej kuchyne Hosťovo.sk zavolali šéfkuchára Róberta Krištofa. Na strunu nám totiž zahral takouto nôtou: „Keď sa vraví o luxusných dezertoch, každý si predstaví

Hosťovo.sk servíruje: mrkvovo-orechový mafin od Janky Gálikovej

Pred štvrťstoročím neznámy pojem, dnes koláčik, ktorý aj v našej krajine s úžasnými j_gáliková mrkvový mafinkoláčovými tradíciami istí každú desiatu, olovrant, pohostenie... Otvorili sme mu dokorán našu pomyselnú gastronomickú náruč podobne ako kedysi zemiakom, paradajkám, marhuliam, morkám či párkom v rožku. Dnes ich považujeme za svoje... Veď pán MAFIN sa dá vymyslieť na sto spôsobov. Od klasických až po tie veľmi originálne. Nuž a práve 

Hosťovo.sk servíruje: mrkvové rezy s tvarohovým krémom od Ľuda Vargovčíka

Manažéri hotelov i reštaurácií, no a samozrejme šéfkuchári už dávno hovoria o tom, že čoraz ľ_vargovčík mrkvový kol bez lepkuviac hostí si vyžaduje zvláštnu stravu – bez lepku, laktózy, rôznych alergénov či s ďalšími obmedzeniami. Našťastie tomuto nie veľmi potešiteľnému trendu vyšli v ústrety nielen výrobcovia surovín, ale aj samotní majstri varešky. Vzdelali sa, rozšírili si vedomosti, skúšali, tvorili... a mnohí z nich by z duelu s lekármi a odborníkmi na výživu nevyšli ako porazení.

Hosťovo.sk servíruje: mrkvový koláčik od Milana Kovalčíka

Cukor, múka, tuk. Podľa lekárov budú koláče a zákusky vždy hriešne nezdravé. Šikovní m_kovalčík - mrkvový koláčikšéfkuchári však dokážu prísť s nápadom, aby sa čertovi pristrihli rožky. Teda aby sa v dezertoch ocitlo aj niečo zdravé. Keď už pre nič iné, tak pre ľahšie svedomie konzumenta... Nuž a to je aj dôvod, prečo sa v našej virtuálnej kuchyni objavil Milan Kovalčík, bývalý

Jedlo a nápoj bohov

Horká čokoláda – obsahuje viac než 43 % kakaovej sušiny, preto sa považuje za najlepšiu. Vždy ju na záver spracovávajú energeticky náročným konšovaním – miešaním a prevzdušňovaním.
čokoláda tabuľky pxbMliečna čokoláda – obsahuje najmenej 25 % kakaovej sušiny a okrem nej aj kakaové maslo, cukor a mlieko, takže aj pre telo užitočný vápnik. Je jemná, sladká a najobľúbenejšia. S touto novinkou prišla v roku 1875 švajčiarska firma M. Daniel Peter.

Dvestopäť rokov kofeínu

Prví, druhí, ba ani tisíci fanúšikovania kávy netušili, prečo ich tak povzbudzuje. Písal sa až rok káva zrno820, keď nemecký chemik Friedlieb Ferdinand Runge objavil a extrahoval kofeín. Posilňuje krvný obeh, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav. Vo veľkej dávke škodí, ale

Hosťovo sk ochutnáva: božské makrónky z Mlynu u Anastázie

 Nevesty to poznajú – v tzv. candy bare spravidla nesmú chýbať makrónky. Sú malé, na jedno zhltnutie a dajú sa pripraviť v tých najrôznejších farbách – jemných pastelových, dúhových ale aj výrazných. Dokonca môžu ladiť s farbami svadobného interiéru a témy.

Hosťovo.sk servíruje: hroznové pirohy so šípkovou omáčkou od Štefana Benďáka

Každý šéfkuchár sa teší na jar, na prvé bylinky, zeleninu. Ale väčšina má najradšej jeseň - š_benďák hroznové pirohyobdobie tisícich farebných a chuťových odtienkov. Sezónne ovocie, zelenina a rôzne plody sú základom gastronomickej kombinatoriky. Veď len tekvice koľko je druhov a z každej sa dá vykúzliť množstvo nápadov. K tomu rôzne druhy húb a orechov, gaštany, lieskovce, vlašské orechy... keď spomenieme len tie tunajšie. No a samozrejme, slivky, jesenné hrušky a jablká,

Hosťovo.sk servíruje: slivkový chrumkáč od Janka Dudáša

Cesto je môj najväčší nepriateľ – väčšina kuchárov sa hlási k tomuto obligátnemu zvolaniu. Na j_dudáš - slivkový chrumkáčcelej slovenskej scéne sa nájde len zopár majstrov varešky, čo sa našli aj v sladkej kuchyni. Jedným z nich je aj Janko Dudáš, ktorý svoje dlhoročné skúsenosti spolu s mladíckym elánom venuje hosťom Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici. A to bol

3

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok