rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Veľhory do postele, prosím!

Pohodlie, luxus, oddych. A začať treba hneď, keď sa slnko začne kotúľať na oblohu - raňajkami do postele. Niet hotela štyroch hviezdičiek, ktorý by takúto službu neponúkal. V hoteli Solisko na solisko - hory káva hŠtrbskom plese sa však môže rozmaznávanie tela i duše naštartovať ešte pred raňajkami. Stačí odostrieť závesy a hosť dostane tatranské štíty či doliny priamo do postele.

“Na severnej strane sa väčšina návštevníkov teší pohľadu na Štrbské pleso aj impozantnú horskú panorámu – od Veľkého Soliska cez Štrbský štít až po končiare Rysov,“ kreslí vidinu druhého najväčšieho jazera na slovenskej strane Vysokých Tatier riaditeľka hotela Solisko**** Katarína Kaňová. A tak ako príbeh lepšie predáva akékoľvek jedlo, inak to nie je ani v hoteli. Nuž hosťom rada dodáva, že pleso vyhĺbil ľadovec a keby sme z loďky hodili „žabku“, nuž by kameň mohol vo vode padať až do hĺbky 20 metrov. „V roku 1860 sem zakladateľ osady Štrbské Pleso Jozefsolisko pleso Sentiváni nechal nasadiť ryby, a tak sa rybolov spolu s člnkovaním stali atraktívnym lákadlom kúpeľných hostí. Nuž a naopak, z plesa začali vyvážať ľad na cisársky dvor vo Viedni a do budapeštianskych reštaurácií či do pivovaru.“

Hostia hotela Solisko, ubytovaní na južnej strane, dostanú (takmer) do postele nádhernú prírodu Važeckej doliny. „Najmä v zime pri inverzii sa im to zdá ako pobyt v oblakoch. Človek sa cíti taký maličký voči veľkému svetu...“ Katarína Kaňová má na mysli dvaapolkilometrovú dĺžku doliny, uzatvorenej slávnym „národným“ Kriváňom a Krátkou – rozložitým uzlovým vrchom, „poloha hotela tatry -orol pxb 2tatry -kamzík 2 pxb 2ponúka pocit horskej atmosféry aj napriek tomu, že nejde o horskú chatu. Kto si chce vychutnať hotelové pohodlie, môže k tomu naozaj dostať raňajky do postele.“

Slováci si už viac užívajú slobodu cestovania, nové destinácie, hustejšiu sieť leteckých liniek. Letné Vysoké Tatry navštevujú častejšie počas jedno- až trojdňových výletov. „My cestujeme do zahraničia a cudzinci robia to isté – cestujú teda aj k nám. Zaznamenali sme podstatný nárast maďarskej klientely, pretrváva záujem Čechov aj Poliakov, ale budeme mať viac hostí z Ameriky aj Izraelu. Pre nás to znamenásolisko - ihrisko pripraviť im bohatší program, poradiť, usmerniť..,“ Katarína Kaňová hovorí o menej známych atraktivitách Vysokých Tatier či hotelovom doplnkovom programe. Už to vraj nebude len o jednoduchej túre a večeri na hoteli. V zozname plánovaných podujatí je aj koncert pod holým nebom či premietanie filmov. No a samozrejme, animácie pre deti, ktoré tu prebiehajú každý rok.

„Ak stíchne kolotoč na našom vonkajšom ihrisku, to už vieme, že je niečo veľmi zle. Presne tak to bolo počas lockdown-u... Inak je plné detí a usilovných oteckov, ktorí tatry - hvezdáreň pxbkolotoč točia. Po aktivite na ihrisku sa deti môžu upokojiť v detskom kútiku, celkovo asi v najobľúbenejšom mieste nášho hotela. Stále ho inovujeme, dopĺňame, spestrujeme, aby v ňom našli zábavu deti rôznych vekových kategórií.“

Po „veľhorách do postele“ môžu hostia objavovať nielen Skalnatú, Javorovú a Velickú dolinu, ale aj tatranskú hvezdáreň a náučný tatry - bachledka pxbastronomický chodník, slnečné hodiny a Park horských vodcov v Novej Lesnej s lavičkami v tvare horolezeckej skoby, chov angloarabských koní a jazdenie v Mengusovciach, golfový areálsolisko - letná ext Black Stork, vodu rôznych chutí z prameňov Riveň, Čierny Grúň, Hornád, alebo Matejov prameň, Múzeum kočiarov vo Veľkej Lomnici, rybolov pri Pstruhovom, Sumcovom a Kaprovom jazere, kde sa šťastlivcovi môže podariť aj trofejný úlovok...

„Hosťovi navrhneme aj kúpanie v Kuamarke na Vážskej kaskáde, prechádzku v areáli sadov o rozlohe 10 tisíc m2 pri Poprade a Glass Atelier v Štóle.“ Deťom sa iste zapáči v zverofarme v Gerlachove, tým starším akoby z westernu vystrihnuté Jánošíkove vodopády atatry - vodopád pxb h jazero Blajzloch a rodičom ochutnávka bryndze v Liptovskej Tepličke... Mimochodom, bryndza. Jej kvalitu dáva šéfkuchár Martin Kurhajec pod pomyselný mikroskop:

solisko - domček„Každé jedlo pripravujeme zo stopercentných surovín. A je jedno, či ide o slovenské bryndzové halušky, argentínske steaky, čerstvé ryby priamo od chorvátskych rybárov, cyperský syr halloumi na letnú grilovačku alebo poctivé talianske suroviny na pizzu a ďalšie jedlá Apeninského polostrova.“ Tie sú zapísané aj v rodnom liste hotelovej reštaurácie Al lago, teda v preklade Na jazere a odkazujú na dlhoročné skúsenosti Martina Kurhajca a Katky Kaňovej v reštauračných službách v Taliansku. Na svoje si tu prídu aj bezlepkáči...

solisko pleso

Nuž a ako by si veľhory užila pani Katka..? „Po tatranskom výhľade z okna izby by som si sadla na terasu, vychutnala si raňajky a kávičku, pobehla 2-kilometrové kolečko okolo plesa alebo na kopec Solisko... a potom len zabodla prst do zoznamu tatranských rarít. Určite je tam veľa takých, ktoré ani ja nepoznám...“

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 32778

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Miláčik národa sa volá TRESKA

Tradičná jemne sladkokyslá chuť košickej tresky v majonéze aj jej nezameniteľná šťavnatosť už tauris treska 6niekoľko generácii teší chuťové poháriky Slovákov. Biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina dodávajú klenotu našej gastronómie už na prvý pohľad zamatová farbu a strapatý výzor. A tak presne chutila a vyzerala treska v majonéze aj pred sedemdesiatimi rokmi. Teda úplne presne - pred 71 rokmi. Uzrela svetlo sveta v tom istom roku ako známa ikona slovenského herectva... Ktorá? Čítajte...

10. 10. 2025 / Čítať viac

Jedlo tisícich kvapiek

Vori-vori, soto betawi, kaleh pacheh, sinigang, tacacá... stále nič? Tak prihoďme rawon, alexander bk vývar 2tsukemen, pozole alebo bulalô, gumbo, kcharcho, gamjatang... No, možno ešte stále netušíte, o čom je reč. Tak poďme do slovenských končín.

 / Čítať viac

Dobu dubajskú odštartoval TikTok

Pistáciové čokolády, pistáciové tyčinky a zmrzlina, pistáciové croissanty a šišky, perník či pistácie koláčikdokonca klobásky... skrátka, nastala doba pistáciová. Alebo dubajská. Exotická krajina, ktorú navštívil len zlomok Slovákov, sa tak vplížila do našich stredoeuróskych domovov. Napriek tomu, že z týchto orieškov sa tu vyrábala zmrzlina už začiatkom 80-tych rokov, takže nejde

6. 5. 2025 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

V kuchyniach skúsených kuchárov nikdy nechýbajú aspoň dve odrody jablka

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemná región vraj už pred dvoma jablká - hpl htisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.

 / Čítať viac


2013 – 2025 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok