rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Veľhory do postele, prosím!

Pohodlie, luxus, oddych. A začať treba hneď, keď sa slnko začne kotúľať na oblohu - raňajkami do postele. Niet hotela štyroch hviezdičiek, ktorý by takúto službu neponúkal. V hoteli Solisko na solisko - hory káva hŠtrbskom plese sa však môže rozmaznávanie tela i duše naštartovať ešte pred raňajkami. Stačí odostrieť závesy a hosť dostane tatranské štíty či doliny priamo do postele.

“Na severnej strane sa väčšina návštevníkov teší pohľadu na Štrbské pleso aj impozantnú horskú panorámu – od Veľkého Soliska cez Štrbský štít až po končiare Rysov,“ kreslí vidinu druhého najväčšieho jazera na slovenskej strane Vysokých Tatier riaditeľka hotela Solisko**** Katarína Kaňová. A tak ako príbeh lepšie predáva akékoľvek jedlo, inak to nie je ani v hoteli. Nuž hosťom rada dodáva, že pleso vyhĺbil ľadovec a keby sme z loďky hodili „žabku“, nuž by kameň mohol vo vode padať až do hĺbky 20 metrov. „V roku 1860 sem zakladateľ osady Štrbské Pleso Jozefsolisko pleso Sentiváni nechal nasadiť ryby, a tak sa rybolov spolu s člnkovaním stali atraktívnym lákadlom kúpeľných hostí. Nuž a naopak, z plesa začali vyvážať ľad na cisársky dvor vo Viedni a do budapeštianskych reštaurácií či do pivovaru.“

Hostia hotela Solisko, ubytovaní na južnej strane, dostanú (takmer) do postele nádhernú prírodu Važeckej doliny. „Najmä v zime pri inverzii sa im to zdá ako pobyt v oblakoch. Človek sa cíti taký maličký voči veľkému svetu...“ Katarína Kaňová má na mysli dvaapolkilometrovú dĺžku doliny, uzatvorenej slávnym „národným“ Kriváňom a Krátkou – rozložitým uzlovým vrchom, „poloha hotela tatry -orol pxb 2tatry -kamzík 2 pxb 2ponúka pocit horskej atmosféry aj napriek tomu, že nejde o horskú chatu. Kto si chce vychutnať hotelové pohodlie, môže k tomu naozaj dostať raňajky do postele.“

Slováci si už viac užívajú slobodu cestovania, nové destinácie, hustejšiu sieť leteckých liniek. Letné Vysoké Tatry navštevujú častejšie počas jedno- až trojdňových výletov. „My cestujeme do zahraničia a cudzinci robia to isté – cestujú teda aj k nám. Zaznamenali sme podstatný nárast maďarskej klientely, pretrváva záujem Čechov aj Poliakov, ale budeme mať viac hostí z Ameriky aj Izraelu. Pre nás to znamenásolisko - ihrisko pripraviť im bohatší program, poradiť, usmerniť..,“ Katarína Kaňová hovorí o menej známych atraktivitách Vysokých Tatier či hotelovom doplnkovom programe. Už to vraj nebude len o jednoduchej túre a večeri na hoteli. V zozname plánovaných podujatí je aj koncert pod holým nebom či premietanie filmov. No a samozrejme, animácie pre deti, ktoré tu prebiehajú každý rok.

„Ak stíchne kolotoč na našom vonkajšom ihrisku, to už vieme, že je niečo veľmi zle. Presne tak to bolo počas lockdown-u... Inak je plné detí a usilovných oteckov, ktorí tatry - hvezdáreň pxbkolotoč točia. Po aktivite na ihrisku sa deti môžu upokojiť v detskom kútiku, celkovo asi v najobľúbenejšom mieste nášho hotela. Stále ho inovujeme, dopĺňame, spestrujeme, aby v ňom našli zábavu deti rôznych vekových kategórií.“

Po „veľhorách do postele“ môžu hostia objavovať nielen Skalnatú, Javorovú a Velickú dolinu, ale aj tatranskú hvezdáreň a náučný tatry - bachledka pxbastronomický chodník, slnečné hodiny a Park horských vodcov v Novej Lesnej s lavičkami v tvare horolezeckej skoby, chov angloarabských koní a jazdenie v Mengusovciach, golfový areálsolisko - letná ext Black Stork, vodu rôznych chutí z prameňov Riveň, Čierny Grúň, Hornád, alebo Matejov prameň, Múzeum kočiarov vo Veľkej Lomnici, rybolov pri Pstruhovom, Sumcovom a Kaprovom jazere, kde sa šťastlivcovi môže podariť aj trofejný úlovok...

„Hosťovi navrhneme aj kúpanie v Kuamarke na Vážskej kaskáde, prechádzku v areáli sadov o rozlohe 10 tisíc m2 pri Poprade a Glass Atelier v Štóle.“ Deťom sa iste zapáči v zverofarme v Gerlachove, tým starším akoby z westernu vystrihnuté Jánošíkove vodopády atatry - vodopád pxb h jazero Blajzloch a rodičom ochutnávka bryndze v Liptovskej Tepličke... Mimochodom, bryndza. Jej kvalitu dáva šéfkuchár Martin Kurhajec pod pomyselný mikroskop:

solisko - domček„Každé jedlo pripravujeme zo stopercentných surovín. A je jedno, či ide o slovenské bryndzové halušky, argentínske steaky, čerstvé ryby priamo od chorvátskych rybárov, cyperský syr halloumi na letnú grilovačku alebo poctivé talianske suroviny na pizzu a ďalšie jedlá Apeninského polostrova.“ Tie sú zapísané aj v rodnom liste hotelovej reštaurácie Al lago, teda v preklade Na jazere a odkazujú na dlhoročné skúsenosti Martina Kurhajca a Katky Kaňovej v reštauračných službách v Taliansku. Na svoje si tu prídu aj bezlepkáči...

solisko pleso

Nuž a ako by si veľhory užila pani Katka..? „Po tatranskom výhľade z okna izby by som si sadla na terasu, vychutnala si raňajky a kávičku, pobehla 2-kilometrové kolečko okolo plesa alebo na kopec Solisko... a potom len zabodla prst do zoznamu tatranských rarít. Určite je tam veľa takých, ktoré ani ja nepoznám...“

Soňa Hudecová ©

 

návštevy: 32778

späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Ovocie pre Mr. Beana

V pohári krásny voňavý nápoj... len ústa priložiť k jeho okraju. V nápoji priezračný chladivý ľad, ovocie exotika pxb copylen vziať ozdobnú paličku a dobre ho v nápoji zamiešať. Na boku naaranžované ovocie, len ho zhltnúť ako malinu... Ale čo na to vraví bontón? Barmani si na nás vymysleli krásne dekorácie a nedali nám k nim návod na použitie. Vždy som si 

4. 9. 2024 / Čítať viac

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Viac nám chutí obrátený jablkový koláč alebo jeho príbeh?

tarte tatin pxbJedlo s príbehom. Odborníci z marketingu gastronómie či hotelierstva vedia, že omnoho lepšie sa predáva jedlo, potravina, nápoj, služba... ktoré majú svoj príbeh. Vychutnávanie totiž dostane ďalší rozmer. Hosť túži mať izbu, v ktorej spala kráľovná Sissi (alebo by si to bola

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok