rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

Hosťovo.sk servíruje: malinové slimáčiky od Ivana Klčovského

Jednoduché, chutné, lacné a už na pohľad lákavé. Kvôli takému dezertu sme do virtuálnej kuchyne Hosťoo.sk pozvali jedného z najlepších slovenských kuchárov (a s raritne normálnym egom ☺ ) Ivana Klčovského. Jeho rukopis spoznali najmä turisti, čo trávia svoj čas v náručí i_klčovský slimáčikDemänovskej Doliny.

Má za sebou pestré zahraničné pôsobenie. Roky pracoval v Rakúsku a šesť rokov sa potuloval po ruských končinách; v klasických reštauráciách, bio-hoteli i pri príprave jedál so škôlkarmi. Pri nich sa mu osvedčili rôzne sladké i slané slimáčiky, inšpirované Ivanovou ukrajinskou kamarátkou Marikou. „Robievala jednoduchý závin, ktorý naplnila kokosovou zmesou a potom krájala na ružičky.“ Odtiaľ už nebolo ďaleko k nápadu na Ivanove malinovo-vanilkové slimáčiky…

Ivan našťastie nepatrí medzi šéfkuchárov, čo považujú cesto za najväčšieho nepriateľa. Pečeniu prišiel na chuť už ako chlapec. Pravidelne ho zažíval so svojimi starými mamami – jednou profesionálnou kuchárkou a druhou neskutočne šikovnou „amatérkou“ na koláčiky. „A nesmiem zabudnúť na najväčšiu cukrársku učiteľku - moju mamu. Aj vďaka nej som už v osemnástke pekával na svadby.“

Ivan začal v e-kuchyni Hosťovosk pekne od konca – od posýpky. Zmiešal 300g hladkej múky, 125g kryštálového cukru, 2 vrecká vanilkového cukru a 200g masla a hmotu vložil doi_klčovský chladničky. Potom sa pustil do cesta, na drevenú dosku vysypal 750g hladkej múky, 175 g kryštálového cukru, 2 vrecká vanilkového cukru, 180g masla, poldruha vrecka prášku do pečiva. 375g tvarohu a 3 celé vajíčka. Keď všetko dôkladne premiešal, vyvaľkal z cesta plát o veľkosti plechu. Potrel ho 750 gramami mascarpone, do ktorého predtým vmiešal štyri balíčky vanilkového cukru. Na krém rozotrel pol kila malinového džemu a zroloval. Roládu pokrájal na plátky a „slimáčiky“ uložil na plech. „Nezabudnime na papier na pečenie,“ upozornil a z chladničky vybral hmotu na posýpku, Rozmrvil ju v prstoch a každého slimáčika štedro posypal. Keď rúra dosiahla 175 °C, vložil plech na 50 minút.

Viete si predstaviť tú vanilkovú vôňu. Nemohli sme sa dočkať, kým slimáčiky vychladnú... A tu dnes končím, tie orgie vám už popisovať nebudem... ☺

Soňa Hudecová ©


späť

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Omrvinky zo stola

Čo a komu? Kto a pre koho? Kde a kedy? A predovšetkým ako a z čoho? Desiatky, stovky, omvinky 2 pxbtisícky… omrviniek robia gastronómiu takou pestrou, chutnou a zaujímavou. Aj keby sme na svete boli navždy, stále máme čo ochutnávať, kombinovať, spoznávať, pripravovať a objavovať…

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Víno farby mandarínok

Možno sa ešte pamätáte na časy, keď vás aj vo vinárni „kelner“ oslovil: „Tak aké si budú dámy-víno oranžové 2páni priať, biele alebo červené..? Máme oboje.“

Dnes už pred hosťa položí vínnu kartu, v ktorej sa veru občas uchádza o priazeň aj vyše stovka vín. Steny reštaurácie zakrýva expozícia atraktívnych fliaš, v sudoch sa skrýva mok, čo by obstál aj v s

 / Čítať viac

Jedlo z húb postaví do pozoru chuťové poháriky i žalúdočné šťavy

Rastliny, živočíchy i minerály. Rarita zvaná HUBY by sa vraj svojim chemickým zložením a huby - peggy choucair pxb hspôsobom života mohla zaradiť do všetkých troch skupín. A keby ktosi podnikol trpezlivú cestu okolo sveta, napočítal by až dvestotisíc druhov vrátane plesní. Vyšších húb tu na našu

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok