rbk 23-009 bb update 70_vyrocie 1920x1080pix

Koktail

5

Zemiaky vo svete

Asperges – alebo inak dánske špargľové zemiaky majú podlhovastý tvar a peknú žltú dužinu
Bintje – holandská odroda sa často používa na hranolčeky a chipsy.
Criolla – sa vždy konzumuje aj so šupou a pestuje sa v celej Latinskej Amerike, až do výšky

Vincentka: prvá pomoc po dlhej návšteve baru

 V bare (ale možno aj pri hotelových raňajkách) by už okrem fliaš s alkoholom či sirupov a byliniek do koktailov nemala chýbať ani Vincentka. Pomáha totiž regenerovať vnútorné prostredie človeka, upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch. Samozrejme, aj po dlhom pobyte v saune či fitnes centre, kde sa hosť nadmieru potí.

Hosťovo. sk servíruje: sviečkovica s ovocným čatní od Tibora Samaranského

Podľa dobrých šéfkuchárov netreba chuť kvalitnej sviečkovice prebíjať žiadnou omáčkou a t_samaranský hov rezníkzložitou prílohou. To ale neznamená zákaz zapojiť fantáziu a hosťa prekvapiť zaujímavým kulinárskym nápadom. Kam poň zájsť? Hoci aj ku skúsenejším a tvorivejším majstrom varešky. Tak ako sme to urobili vo virtuálnej kuchyni Hotelovo.sk. Tému sviečkovica a fantázia sme preniesli na plecia Tibora Samaranského, ktorý po internom zamestnaneckom vzťahu v mnohých reštauráciách 

Sous-vide: novinka oslávila päťdesiatku

Paul Bocuse, Thomas Keller, Charlie Trotter a ďalšie známe mená. Spája ich nielen povesť mäso sur pxb ann 1992kulinárskych majstrov, ale aj používanie metódy sous-vide. Ide o technológiu varenia, pri ktorej sa zachováva viac živín, ale aj chuti. Jedlo sa vloží do vzduchotesného vrecúška – napríklad mäso s olejom a bylinkami, zelenina či ryby – a varí sa pri teplote okolo 60 ºC.

Jednoho Rossiniho, prosím..

Chceli ste sa najesť v Salzburgu... nuž určite aspoň desatina jedál niesla označenie à la Mozart. Chcete sa dobre najesť na Slovensku, tak iba hádate, čo znamená „po sedliacky“, „po horehronsky“, „po zemplínsky“ alebo „podľa Jánošíka“. Fantázii sa totiž v kuchyni ani v jej lingvistike medze nekladú. A predsa.., medzinárodná gastronómia pozná niekoľko spôsobov prípravy jedál, ktoré by mali byť rovnaké

Keď jedlo nesie prívlastok „à la“

 à l´anglaise – „po anglicky“ sa nazývajú predovšetkým jedlá s varenou zeleninou, poliatou maslom a posypanou nasekanou petržlenovou vňaťou. Pečienka „po anglicky“ bude určite kuchári pxbupečená… 
à la bolognaise – „po bolonsky“ označuje jedlo z rôznych surovín, v ktorom však nechýba hustá omáčka z

5

Editoriál

Milí hostia hotelov a reštaurácii,

sonamilí labužníci, vyznávači saunovania, fanúšikovia wellness, turisti, obchodní cestujúci ... Všetci tí, čo hľadáte zážitky pre seba, svoje deťúrence, trochu pokoja alebo naopak rekreačnú aktivitu. Milí pracovníci firiem, čo sa potrebujete občas stretnúť s klientmi a zahraničnými partnermi, vzdelávať sa na školeniach či konferenciách, spoznať svojich kolegov pri teambuildingu...

No skrátka, milí všetci! Veď každý z nás potrebuje jesť a každého raz za čas postihne nutnosť využiť strechu nad hlavou niektorého dočasného domova. Hotela, penziónu, motela, horskej chaty, ubytovne, apartmánového domu, rezidenčného bývania, rezortu, botela.... a popritom mnohých reštaurácií, bistier, pivární, pubov, pizzerií, sushi barov, cukrární, streetfoodových truckov, kaviarní, bufetov, fastfoodov, vinární.

Ktoré stoja za to? Kde najprv hľadia na spokojnosť hosťa a až potom na výsostne osobné záujmy? Kde napredujú, zlepšujú sa, neustále niečo vymýšľajú, skúšajú... aby sa čo najviac trafili do chutí a záujmov svojho zákazníka? A čo vám to vlastne núkajú, keď vravia rečou profesionálov...?

Mnohí z vás toho už precestovali, prejedli a prepili neúrekom. Iní ešte len začínajú, rodí sa nové generácia bábätiek, ale aj nová generácia hostí. Nováčikovia vo svete hotelových a reštauračných služieb potrebujú odpovede na tisíce otázok.

Tým pokročilejším ich stačí omnoho menej. Jedni aj druhí by sa však mali nestále inšpirovať, rozširovať s obzory, učiť sa a spoznávať. Pretože čert nikdy nespí ☺ a kladie hosťovi pod nohy nové a nové formy služieb, pojmy, trendy. Musíme s manažérmi hotelov a reštaurácií držať krok.

Vaša 


Soňa Hudecová-Podhorná

 

Polievka pre madam Célestine

Poznáte palacinkovú polievku? Nie... A čo takto celestínsku alebo aspoň celestínske rezance? rezance celestínske pxbAha, to už sme bližšie. Určite vám ich núkali v niektorej lepšej reštaurácii, možno ste ich jedli na nejakej oslave, svadbe, servírovanej recepcii...
Aj celestínske rezance dokazujú, ako veľmi záleží na kulinárskom marketingu, na imidži,

1. 3. 2024 / Čítať viac

Vajce na pitie

Advocaat - za popularitu vaječných drinkov môžeme ďakovať Holanďanom, čo pred vaječný likér 4 psbniekoľkými storočiami žili v juhoamerickej Holandskej Guaiane. Často tam popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl a pripravovali ho z hruškovca - avokáda. Po návrate do vlasti si chceli drink namiešať aj doma, lenže v Európe exotický strom nerástol. Nuž ho skúšali metódou pokus-omyl vyrobiť z iných surovín... A zrazu sa im pod rukami

 / Čítať viac

Jarný syrek – zásnuby vajec a mlieka

Veľkonočná hrudka, veľkonočný syrek, žolti sirek... Nuž nech tomu Slováci na východe krajiny m_poloha vn syrekhovoria akokoľvek, výsledkom čarovania v kuchyni je nadýchaný bochník, ktorý sa podľa zvykov môže servírovať už na Bielu sobotu, no a potom hocikedy. Podobnú dobrotu však pripravujú aj za našou východnou hranicou.

 / Čítať viac

Mňam, čašník mi už nesie kokotku...

„Och, aké je to pekné a tajomné..?“ – vravíme si a opatrne dvihneme malú pokrievku. To je kokotky pxbodér! V kokotke sa pekne pospájajú všetky vône i chute...
Tak teraz je už hádam aj hosťovi–začiatočníkovi jasné, že kokotka patrí do gastronómie. Ide o zapekaciu nádobu s pokrievkou – veľkú na prípravu jedla alebo malú, v ktorej sa 

 / Čítať viac

Pri duriane čakajte chuť mandlí a pach žumpy

Pravidlá diplomatických kruhov zakazujú na pracovných stretnutiach či recepciách podávať durian 2 pxbjedlá s cesnakom. A to je teda slabučký odvar proti tomu, ako by diplomatov zaskočili delikatesy s durianom. Tento veľký plod slezovitých stromov juhovýchodnej Ázie

 / Čítať viac


2013 – 2024 © Hostovo.sk
Grafický dizajn a redakčný systém od firmy AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok